на живо

Крачка преди финала: "Ла Фурия Роха" срещу неудържимите "адзури"

Евро 2020 навлиза в заключителната си фаза

Крачка преди финала: "Ла Фурия Роха" срещу неудържимите "адзури"

48 мача, 24 отбора, но вече останаха само най-силните 4! Тази вечер Италия и Испания се срещат в интригуващ двубой, който ще открие полуфиналната фаза на Евро 2020. Арена на сблъсъка е митичният стадион "Уембли" в Лондон.

От началото на турнира Италия показва защо е сред фаворитите за триумф. "Скуадра адзура" изглежда неудържима под ръководството на опитния Роберто Манчини, като вече се намира в страховита серия от 32 мача без поражение и 13 поредни успеха.

Снимка: Getty Images

Италианците нямаха проблеми в група с Уелс, Швейцария и Турция, преди да отстранят изненадващо трудно Австрия след продължения, а после и Белгия в елиминациите.

Същевременно Испания продължава с колебливото представяне. "Ла Фурия Роха" започна с равенства срещу Швеция и Полша, но разгроми Словакия, за да преодолее груповата фаза. Последва драматично 5:3 над Хърватия след продължения преди елиминиране на Швейцария с дузпи.

Снимка: Getty Images

Испания е трикратен европейски шампион от 1964, 2008 и 2012 г., докато единствената европейска титла на Италия е през 1968 г., но "адзурите" имат и два изгубени финала през 2000 и 2012 г.

В директните двубои "Ла Роха" е с 12 победи срещу 11 успеха за "Скуадрата", а двата отбора завършват наравно 13 пъти.

Мачът тази вечер ще бъде повторение на осминафинала от Евро 2016, когато Италия се наложи с 2:0. Двата отбора се срещнаха и в световните квалификации през 2016 и 2017 г., като тогава първо имаше равенство 1:1, а след това испанците записаха класическа победа.