на живо

Красен Кралев: Лицензът на руската антидопингова лаборатория е отнет (ВИДЕО)

Министърът разкри, че българската лаборатория отговаря на всички препоръки

bTV

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разкри, че лицензът на руската антидопингова лаборатория е отнет.

Заради скандалите с уличените в употреба на мелдоний спортисти, акредитацията на агенцията е отнета и тя не може да извършва досегашната си дейност.

"Получихме информация от УАДА, че на руската допинг лаборатория е отнет лиценза. В Португалия също са с временно отнет лиценз. Португалската може в срок от три седмици да обжалва, руската не може. Виждате, че всички са изключително внимателни и строги в тази посока"

"Вярно е, че преди Олимпиада малко повече се засилва шума и мерките, които се взимат срещу възползването на допинга. Не ми се вярва, че това е целенасочено, но ситуацията в момента е малко по-обострена"

Отнемането на лицензи на лаборатории означава, че наистина в някои държави не се работи както трябва и имат пропуски в работата."

Красен Кралев коментира и процедурата по лицензиране на българската лаборатория, която все още няма акредитация от Световната централа.

"Изпълняваме всички препоръки. Знаете, че причината да не получим лиценз до момента е решението на УАДА да не разширява броя на лицензираните лаборатории. Въпреки, че тенденцията като цяло е, най-добре в борбата с допинга е всяка държава да си има лаборатория", каза той.

"Понеже нашите документи и тези на Беларус са подадени преди това решение се надявам, че ще ни уважат и ще разгледат нашата кандидатура. С тези промени на ниво закон, аз се надявам, че това е силен аргумент, че държавата ни ще се бори с тези нарушения. Всичко това, което извършихме - и с щангистите, и други случаи, показва, че ние наистина приемаме нещата сериозно и си изпълняваме ангажиментите", завърши министърът.