на живо

Красива и справедлива: Пролетина около масата за снукър (ВИДЕО)

Блондинката мечтае да е... невидима, докато зорко следи за правилата

Снукърът - интригуващата игра на джентълмените. Спортът, в който противниците са винаги добре облечени, спазват етикета и бранят честта си, като рицарите, обаче има нужда от зорко око, което да следи за нередности.

От 6 години тази отговорна роля има една красива българка. Пролетина Величкова не е по-малка атракция от тактическите разигравания на масата. Това обаче не ѝ пречи да бъде справедлива и от погледа ѝ да не убягва и най-малката подробност в играта.

Пролетина вече е ръководила срещи на едни от най-големите имена в спорта, а един от първите ѝ мачове е демонстративна среща с участието на Рони О'Съливан у нас.

"Беше много вълнуващо за мен. Мислех, че не бях срещала дори професионален играч на живо. И изведнъж ми се наложи да съдийствам на Рони О'Съливан. Бях изключително напрегната, но по положителен начин. Не можех да повярвам, че това ми се случва", спомня си блондинката. 

Тя обаче има една важна задача - да е невидима.

 

"Такъв е добрият съдия. Важно е да си вършиш работата, без да създаваш каквото и да е неудобство на играчите", уточнява Пролетина.

Постижението на българката е голямо - тя успява да си извоюва място в една изключително мъжка професия. В последно време обаче дамите все по-често се появяват около масата на важни срещи и разрушават вековното статукво.

"В началото отношението на играчите беше малко по-особено. Те бяха свикнали възрастни мъже над 50-60 години да им съдийстват, за тях бе нещо напълно ново да се срещнат със съдии като мен, но сега това е голяма част от играта. Съдиите като мен представляват около 50% от контингента", разказва тя.

Феновете на снукъра у нас ще могат да видят Пролетина Величкова на 19 декември в София, когато в зала "Универсиада" ще се проведе демонстративният суперсблъсък между Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп.

Мачът на две от най-големите звезди в снукъра ще бъде излъчен пряко по RING от 20:00 ч.