на живо

МОК отмени наказанието на Русия

Забраната на страната за участие в олимпийски игри бе вдигната, твърди Руският олимпийски комитет

Международният олимпийски комитет (МОК) отмени забраната на Русия за участие в олимпийски игри, съобщи членът на Руския олимпийски комитет (РОК) Шамил Терпишчев.

Новината бе потвърдена и от действащия президент на РОК Александър Жуков: "Това решение е изключително важно за нас. Правата на нашия олимпийски комитет са напълно възстановени", заяви Жуков пред държавната телевизия.

Русия бе наказана от МОК в началото на декември заради мащабно и системно употребяване, прикриване и разпространение на допинг по време на Игрите в Сочи през 2014 г. 

Заради забраната спортистите на страната се състезаваха под неутрален флаг в Южна Корея и под името Олимпийски атлети от Русия. Те нямаха право да слушат химна на родината си при спечелването на златен медал.

Спечелените от тях общо два златни, шест сребърни и девет бронзови медала не бяха причислени към общия актив на Русия.

Общо 168 руски атлети участваха в Южна Корея. Първоначално бе обявено, че руският флаг може да бъде развят на церемонията по закриването на Игрите в Пьонгчанг, но това не се случи заради двете положителни допинг проби на руски спортисти - състезателя по кърлинг Александър Крушелницки и бобслеистката Надежда Сергеева.