на живо

Начало на 23-ата зимна спортна приказка (ВИДЕО)

Олимпийските игри в Пьонгчанг ще са истинско предизвикателство заради ниските температури

Getty Images

Веднъж на 4 години светът забравя враждите и страните протягат приятелски ръце, за да могат да отпразнуват величието на спорта. Олимпийските игри са най-очакваното събитие, а медал от тях е най-голямото признание за труда през годините. 

От днес (въпреки че игрите вече започнаха с квалификации в няколко спорта) до 25 февруари светът ще гледа към Пьонгчанг, Южна Корея. Страната за втори път приема олимпийски игри, след като през 1988 г. бе арена на летните състезания.

Снимка: Getty Images

В 23-ото издание на игрите ще вземат участие 92 страни. Те ще бъдат представени от 2952-а спортисти в 15 дисциплини. Най-много свои представители изпраща САЩ - 241, следвана от Канада (226) и Швейцария (169). Руските атлети са трети по численост -168. Те обаче няма да се състезават за своята държава, а под името "Олимпийски атлети на Русия". Причината са наказанията за системна употреба на допинг, наложени от Международния олимпийски комитет.

България ще бъде представена от 21 спортисти в 6 дисциплини - ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски бягане и спускане с шейни. Най-големите надежди за медал са отправени към Радослав Янков, който ще бъде и знаменосец на родната делегация на церемонията по откриването тази вечер.

В Южна Корея ще се състезават и 22-а спортисти от Северна Корея. След дълги и напрегнати преговори съседните държави постигнаха договореност и, за разлика от 1988 г., Северът няма да бойкотира Игрите този път. 

Снимка: Getty Images

За първи път в Пьонгчанг ще вземат участие атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово, които ще внесат екзотика и се надяват да поднесат изненади измежду фаворитите.

Един проблем обаче притеснява, както организаторите, така и участниците. Олимпийските игри в Пьонгчанг най-вероятно ще бъдат едни от най-студените в историята, като се очаква някои състезания да се проведат при температури от -20 градуса. Участниците на церемонията по откриването също ще трябва да се справят със студа. 

Шоуто се очаква да започне около 14:00 ч. българско време. В нея ще вземат участие над 2000 атлети. В "Парада на нациите" българите ще излязат под номер 32.

Българското участие вече започна, а Владимир Зографски се класира за финалите в ски скока на малка шанца. На всички родни участници пожелаваме успех!