на живо

"Наполи" нанесе тежък удар на "Милан" и ликува на "Сан Сиро" (ВИДЕО)

Тимът от Неапол взе предимство в битката за третото място в класирането

Getty Images/Guliver Photos

За втори пореден сезон "Наполи" победи "Милан" на стадио "Сан Сиро" и направи дубъл от два успеха над "росонерите" в италианската Серия "А". Отборът на Маурицио Сари спечели дербито от 21-я кръг с 2:1, взимайки сериозно предимство в борбата за третото място, даващо право на участие в Шампионската лига. "Сините" от Неапол спечелиха трите точки в трети пореден двубой и общо за шести път в последните седем кръга от калчото, а серията им без загуба във всички турнири вече е 14 поредни мача.

След като през миналия сезон Лоренцо Инсиние отбеляза два гола за разгрома с 4:0 при гостуването на "Милан", италианският национал не пропусна да се разпише на "Сан Сиро" отново. Още в 6-ата минута той вкара шестото си попадение за кампанията, след като получи отлично подаване от Дрийс Мертенс при светкавична контраатака на гостите. Така в кариерата си Инсиние вече има 5 гола срещу "росонерите", които са любимият му съперник.

Само 3 минути по-късно "Наполи" отново се възползва от сериозна грешка в защитата на съперника и удвои преднината си. Точен бе Хосе Мария Кайехон, който от много малък ъгъл успя да пусне топката между краката на вратаря Джанлуиджи Донарума, който още на 17 години изигра 50-ти мач с екипа на "Милан" в първенството. За Кайехон попадението е девето от началото на сезона, а асистенцията отново бе на Мертенс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно белгиецът малко по-късно имаше прекрасен шанс да направи 3:0, но пропусна, оставен абсолютно сам в наказателното поле срещу Донарума. В последните 15 минути на първото полувреме домакините се активизираха и дори натиснаха опонентите в тяхната половина. В 37-ата минута дълбоката преса на "червено-черните" даде резултат, след като Жоржиньо и Тонели подариха топката на Юрай Куцка. Халфът напредна и с техничен удар намали изоставането на домакините - 1:2.

Секунди преди почивката главният съдия Джанлука Роки взе спорно решение, след като показа само жълт картон на Тонели, който спря откъсващия се сам срещу вратаря Карлос Бака. От последвалия свободен удар Сусо стреля над вратата.

Още в началото на второто полувреме "Милан" продължи да доминира с повече агресия и желание. Пашалич засече центриране на Абате, но топката се отби в гредата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последваха още тежки минути за "неаполитанците", но те се справиха и около 70-ата минута успокоиха темпото на игра, а след това отново погледнаха към вратата на съперника. Мертенс обаче пропусна ново чисто голово положение, но това не се оказа фатално и "Наполи" удържа преднината си до края.

"Адзурите" постигнаха четвърта победа в последните пет мача срещу "Милан", като нямат загуба в това съперничество от декември, 2014 година. В изминалите 12 двубоя помежду им, "Наполи" има общо 7 успеха. "Червено-черните" загубиха едва за втори път като домакин от началото на сезона.

В класирането третият "Наполи" вече има актив от 44 точки, с колкото е и вторият "Рома", който в неделя (22.01) ще изиграе мача си от 21-я кръг. "Милан" остава на 5-то място с 37 точки и мач по-малко от основните си съперници за челните позиции.