на живо

Новият Симеоне в италианския футбол

Кой е младокът, наказал два пъти шампионската защита на "Ювентус"

1 април 2000 г.

В 28-мия кръг на Серия „А” „Лацио” с шведския си наставник Свен-Йоран Ериксон излиза в битка на „Стадио Деле Алпи” срещу „Ювентус” на Карло Анчелоти. В състава на домакините блестят имената на Едвин ван дер Сар, Антонио Конте, Зинедин Зидан, Едгар Давидс, Филипо Индзаги, Алесандро дел Пиеро.



Двубоят се явява пряк сблъсък за „Скудетото”, тъй като това са двата основни конкуренти за трофея. Тактическо надлъгване и здрави единоборства са неизменна част от него, а на таблото на „Деле Алпи” има две нули, оповестяващи резултата до 67-мата минута.

Тогава с премерен пас Хуан Себастиан Верон намира в наказателното поле друг от полузащитниците на „Лацио” Диего Симеоне и аржентинецът не бърка. Гол с глава и победа с 1:0, която впоследствие се оказва безценна за шампионската титла на „орлите” само с точка пред втория „Ювентус”.

27 ноември 2016 г.

Шампионът на Италия и лидер в класирането „Ювентус” капитулира като гост на „Дженоа” на „Стадио Луиджи Ферарис”. Домакините започват двубоя с изключителен натиск, който дава резултат след само три минути игра. 1:0 за „грифоните”, а голмайстор е Джовани Симеоне.

Снимка: Getty Images
Само десет минути по-късно „Дженоа” вече води с 2:0 на „старата госпожа”, а попадението с глава е отново дело на деветката. До 30-ата минута резултатът е 3:0, а крайният резултат - 3:1. „Бианконерите” получават неочакван удар, в основата на който е острието на домакините Симеоне.
Снимка: Getty Images
Не, това не е съвпадение. Едва 21-годишният Джовани Симеоне е син на легендарния халф на „Атлетико” Мадрид, „Интер” и „Лацио” и настоящ треньор на „Атлетико” Диего Симеоне. Младокът остави защитата на „Юве”, която е определяна от много специалисти като една от най-силните в света, без отговор – точно както баща му направи 6084 дни по-рано.


„Баща ми ми каза, че ще вкарам на „Ювентус”, защото това е в кръвта ни. Ето, че го постигнах.”, заяви доволният Чолито, както го наричат заради прякора на татко му - Чоло. Диего пък не пропусна да се похвали със сина си чрез колаж и една достатъчна дума – вълнуващо. 


Кой е той?

Симеоне младши е роден в Мадрид. По това време Диего Симеоне играе в местния „Атлетико”. Има двама братя – Джулиано и Джанлука. Първите си стъпки във футбола Джовани прави в школата на „Ривър Плейт”., докато баща му е треньор на мъжкия отбор. Пробивът му при мъжете идва през 2013 г. Впоследствие е отдаден под наем на друг аржентински тим – „Банфийлд” за една година, където в 29 мача отбелязва 12 гола.

През 2015 г. е извикан в състава на Аржентина до 20 години за първенството на Южна Америка, където с пет гола става голмайстор на турнира и помага на „гаучосите” да спечелят петия си трофей от надпреварата.

Трансферът му в „Дженоа” идва през 2016 г. и още в първия си мач за „грифоните” Джовани бележи при равенството 1:1 с „Пескара” на 25 септември 2016 г.

Голове за историята

Двата гола на Симеоне срещу „Ювентус” са истински подвиг що се отнася и до статистика. Той е единственият футболист от 20 октомври 1967 г. насам, който вкарва два гола на „Ювентус” в първите 13 минути на мач.


От почти девет месеца пък никой футболист не беше вкарвал два или повече гола на „старата госпожа” в официален мач. За последно това направи Марсело Брозович с фланелката на „Интер” в мач за Купата на Италия на 2 март.

Вървейки по стъпките на...

Позицията на Джовани на терена е много по-различна от тази на баща му. Като футболист Диего Симеоне беше безкомпромисен дефанзивен халф.

Снимка: Getty Images
Много специалисти обаче намериха друг играч, с когото да сравняват Джовани– бившият аржентински нападател на „Дженоа” Диего Милито, който в двата си сезона за „грифоните” отбеляза невероятните 57 гола в 90 мача. Принцът направи име точно в Генуа, като впоследствие впечатли и с изявите си за „Сарагоса” и „Интер”.

Любопитен факт е, че Диего Милито също е отбелязвал два гола на „Ювентус” за победа с 3:1. Това се случи на 3 ноември 2012 г., когато „Интер” нанесе първата загуба в историята на „бианконерите” на „Ювентус Стейдиъм”. 

Бъдещето

Чолито - биологичният наследник на неподражаемия Диего Симеоне и по всичко изглежда естественият наследник на голаджията Диего Милито.

Снимка: Getty Images
21-годишният аржентинец има предпоставките да бъде суперзвезда, но пред него има много дълъг път, който той трябва да начертае сам. С изяви като тази срещу „Ювентус” обаче този път определено изглежда бляскав.