на живо

Новите цели пред Барселона или как клубът да изкара още пари

Един анализ на Mundo Deportivo

Getty Images/Guliver Photos

Барселона спечели всичко възможно през изминалия сезон и според някои оттук нататък пътят е само надолу. Треньорът Луис Енрике вече опроверга тези очаквания с думите, че иска да остане в историята, постигайки нещо, което никой преди него не е успявал. В големи клубове като Барса обаче управлението на по-високо ниво от спортно-техническото е от извънредно голямо значение. Хосеп Мария Бартомеу спечели последните избори и остава на президентския пост. Каталунското издание Mundo Deportivo направи задълбочен анализ на целите пред Бартомеу:

Освен да взема решения на спортно-техничско ниво, Хосеп Мария Бартомеу трябва да се справя с проблеми от икономически и ръководен характер. На първо място новият президент трябва да реши въпроса със спонсора на фланелката на синьо-червените. Катар вече даде много щедра оферта, но не е единственият кандидат да се рекламира чрез Барса. Това заяви публично Бартомеу по време на телевизионния дебат преди изборите, създавайки една от новините на деня: азиатска марка, която иска да работи с Барселона се е свързала с него. Сега всичко се свежда до обработване на офертите и представянето им пред комисията, която трябва да ги оцени. Намерението е да се постигнат по-изгодни условия от тези, които Манчестър Юнайтед получава от Шевролет.

От друга страна е желанието да се постигне нов договор с досегашната фирма за екипировка. Нещо, което Барселона безспорно си заслужи със спечелването на требъла. Бартомеу знае, че германският спортен концерн, който облича Байерн, а от новия сезон и Манчестър Юнайтед е предложил умопомрачителна оферта на англичаните. Едните спечелиха всичко миналия сезон, а другите нищо...

Бартомеу трябва да се справи и с изграждането на новия Камп Ноу и конструирането на целия Еспай Барса (пространството около стадиона, което ще съдържа множество атракции. Бюджетът му е 600 милиона евро). Архитектурните и строителните дружества, които искат да реалзират проекта вече са представили офертите си. През 2021г. всичко трябва да е готово.

Да се продължи ли или не с Катар Еъруейс?

Преди да започне предизборната си кампания Бартомеу остави в офисите на клуба офертата от авиокомпанията, която бе на стойност 60 милиона евро годишно. През изминалия сезон същата фирма плати 32 милиона твърда сума плюс бонус от 5 милиона за триумфа в Шампионската лига. Намерението на Бартомеу е да се подобри сумата, която Манчестър Юнайтед получава от спонсора си, а тя е 70 милиона евро на сезон. Президентът е на мнение, че каталунците са световен еталон във футбола и заслужава повече пари от новия спонсор, отколкото получават англичаните. Офертата на авиокомпанията вече е ясна, а президентът потвърди по телевизията, че вече има друга реална оферта от технологичен гигант от Азия. Ла Вангуардия разкрива, че става дума за японска компания за онлайн търговия. Бартомеу не отхвърля различните възможности, а има и предимството, че извади от договора с Катар фланелката за тренировки на отбора. Това му дава възможност да получи свежи средства от различен спонсор върху нея. Според източници от клуба идеята на Бартомеу е да представи няколко оферти от спонсори, сегментирахки различните методи за събиране на средства, които предлага фланелката.

Нов договор с компанията, изработваща екипировката

Отново Манчестър Юнайтед се взема като пример щом става дума за договор за спонсорство. В този случай става дума за екипировка. При „червените дяволи” говорим за германския гигант, който има договор и с ФИФА, който им гарантира 94 милиона евро на сезон. Барса пък прибира едва 57 милиона от сегашния си партньор, както стана тази година. Както и с основния спонсор на фланелките, така и с американския спортен концерн, Барселона иска да покаже, че е световен еталон с постиженията си, а и с футболните звезди, с които разполага. Да види световният номер 1 Меси със свой екип, при положение, че с националния си отбор аржентинецът носи екипировката на основния конкурент е привилегия, за която компанията от Орегон трябва да си плати подобаващо. Както трябва да си плати и за това, че другите 2 звезди Суарес и Неймар са облечени с нейното облекло.

Всъщност Хосеп Мария Бартомеу и компанията започнаха преговори за подобряване на договора още преди президентските избори. Те вървяха добре, но двете страни решиха да ги отложат за периода след изборите, с идеята, че избирателите ще го позволят, оставяйки Бартомеу начело. Сега остава единствено да бъде уточнена сумата, която да удовлетворява както едната, така и другата страна, имайки предвид, че требълът на Барса може да стане и „секстет” ако бъдат спечелени Суперкупите на Европа и Испания, както и Световното клубно първенство.

От друга страна Барселона все още има лиценза, който може да продаде, да произвежда и продава свои собствени артикули извън орбитата на американската компания. А това означава още приходи.

Еспай Барса

От щаба на Бартомеу са категорични, че няма конфликт между клуба и Общината по отношение на Еспай Барса (нещо, което упорито прокламираха противниците на Бартомеу по време на кампанията). Ръководителите на Барселона смятат, че няма да има проблем проведените срещи с представители на общината да продължат нормално, макар и да има смяна по ръководните етажи на Общината на Барселона. Плюсът на предложението на синьо-червените е, че разполага с одобрението на жителите в околността и съвпада с плановете за развитие на квартала Лес Кортс, които новото градско правителство има.

Вече е задвижена първата част на конкурса за архитект, който да се заеме с проекта. Налице са повече от 50 оферти от големи имена в областта на архитектурата от цял свят, които искат да дадат нов вид на Камп Ноу и на новия Палау Блауграна. Възможно е двата обекта да бъдат възложени на различни изпълнители. В конкурса се изисква кандидатите да имат опит в конструирането на стадиони и зали. Към момента има 30 оферти за ремоделирането на Камп Ноу и около 20 за залата. Клубът цели да ги филтрира съответно до 8 и 6 и тогава да им възложи да изготвят в рамките на 2 месеца подробни проекти.