на живо

Обрат: Без спортисти от Русия и Беларус на параолимпийските игри в Пекин

"Вие сте жертва на своите правителства", пишат от Международния параолимпийски комитет

Reuters

Международният параолимпийски комитет промени коренно решението, взето вчера (2 март) и в крайна сметка не допусна атлети от Русия и Беларус да се включат в надпреварите от зимните олимпийски игри за хора с увреждания, които ще започнат на 4 март. 

Само часове след като президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс излезе с изявление, че спортистите от двете страни ще могат да вземат участие в Пекин, но под неутрален флаг и без да бъдат включвани в класирането по медали, организацията публикува нова позиция. 

Според нея предното решение е предизвикало напрежение в олимпийското село. От Международния параолимпийски комитет не виждат начин да осигурят безопасността на атлетите от Русия и Беларус и затова те няма да участват в Игрите. 

"По тази причина, за да запазим духа на Игрите и безопасността на всички участници, решихме да откажем участие на атлетите от Русия и Беларус. Искаме да им кажем, че много съжаляваме, че те са засегнати от решенията на правителствата, взети през последната седмица. Вие сте жертви на действията на своите правителства", пише в официалното изявление.

Снимка: Reuters

След като Международният параолимпийски комитет публикува вчера позиция, с която разреши на атлетите от Русия и Беларус да участват в Игрите, се надигна вълна от недоволство в световен мащаб. 

В Пекин трябваше да участват 71 спортисти от Русия и 12 от Беларус. 

Отборът на Украйна също пристигна в Пекин и ще участва на игрите броени дни след като руският президент Владимир Путин разпореди инвазия в страната. През последните дни почти всички големи спортни организации предприеха строги санкции заради войната - изключиха руски спортисти и отбори от състезания и отмениха значими събития като световното първенство по волейбол и старта от Формула 1.