на живо

Оръжия, дрога и леки жени: Кой ще ръководи мача Белгия - Италия?

Славко Винчич е един от най-скандалните рефери на европейското първенство

Reuters

Със сигурност едно от зрелищата на четвъртфиналите на европейското първенство по футбол е мачът Белгия - Италия. Двата фаворита ще се изправят един срещу друг днес (2 юли) в Мюнхен. 

На терена ще са едни от най-големите футболни звезди. А за спазването на правилата ще следи един от най-добрите млади рефери - словенецът Славко Винчич.

Снимка: Reuters

Биографията на 41-годишният съдия не е по-малко интересна. Винчич се занимава със съдийство в професионалния футбол от 2007 г. насам. Тогава дебютира в елитната група на родината си. От 2010 г. е в списъка на УЕФА за международни съдии. Първото голямо първенство, на което участва, е европейското през 2012 г. Тогава попада в бригадата на друг именит словенец - Дамир Скомина. От тогава често ръководи и мачове от Шампионска лига и Лига Европа.

През 2020 г. обаче медиите му обръщат внимание, защото... попада в неподходяща компания. На 30 май Винчич е арестуван във вила в Суво поле, в покрайнините на Биелина. 

Снимка: Reuters

Заедно с него са още 35 човека, сред които и известната в бившите страни от Югославия с разголените си снимки и провокативното си поведение Тияна Максимович (по прякор Тияна Айфон). Акцията на полицията от Босна и Херцеговина е насочена срещу организирана група за продажба на наркотици и оръжие. 

Скомина е освободен след разпит и няколко часа в районното управление. Само седем от задържаните остават в ареста след вечерта. Във вилата са намерени 10 пистолета, 14 пакета с кокаин, телефони, лаптопи и около 20 000 босненски марки (малко над 20 000 лв.).

Самият Винчич тогава обяснява, че не е имал представа с какви хора прекарва вечерта си. 

"Случайно попаднах там. Имам своя фирма и бях в Босна и Херцеговина по работа. Приех покана за обяд, като това се оказа най-голямата ми грешка. Съжалявам за което... Седяхме с компанията и изведнъж нахлула полицаите. Нямам никакви отношения с групата, която е задържана. Нямам дори бизнес отношения с тях. Не е имало оргия, не съм виждал и пистолет.", заяви Вивчич.

Снимка: Reuters

От УЕФА явно са приели обяснението на съдията, тъй като не спряха да му дават наряди за важни срещи. Той вече ръководи два мача от груповата фаза на европейското - нулевото равенство между Испания и Швеция и победата с 3:1 на Швейцария над Турция.