на живо

Втора поредна евротитла за Биляна Дудова

Първо злато за България от шампионата в Русия

БФБ

Първи златен медал за България на европейското първенство по борба в Каспийск, Русия. Донесе го Биляна Дудова в категория до 57 кг. Тя се наложи по безапелационен начин над рускинята Ирина Ологонова и спечели втора поредна титла на Стария континент.

Финалната схватка започна с тактическо надлъгване, но минута и 50 секунди след началото Дудова направи мощна атака, с която поведе с 2:0. Почти две минути преди края на срещата българката хвана своята съперничка неподготвена и успя да увеличи аванса си на 6 точки. В отчаян опит рускинята Ологонова, която е втора от световното през 2016 г., бе парирана по прекрасен начин от Дудова.

Настоящата шампионка, която се бори в по-горната категория до 57 кг, започна силно защитата на титлата си.  По пътя към второ злато, тя се пребори с германката Лаура Мартенс с 4:1, а след това се наложи над бронзовата медалистка от световно и европейско първенство Емез Барка от Унгария.

Титлата е първа за България от шампионата в Каспийск, а медалът е общо трети след среброто на Мими Христова и бронза на Даниел Александров.