на живо

Неочаквани неволи за Радослав Янков в Пекин (ВИДЕО)

Олимпийските игри започват в петък

Неочаквани неволи за Радослав Янков в Пекин (ВИДЕО)

Неочаквани неволи за Радослав Янков в навечерието на откриването на зимните олимпийски игри в Пекин.

Китайските власти са конфискували без обяснение батериите за машините, с които Янков подготвя борда си за тренировка и състезание.

Преди няколко часа пък най-добрия ни сноубордист даде 134-ия си тест за COVID-19 от началото на пандемията.

Снежна виелица и температура от минус 15 градуса. Прогнозата в Пекин не стряска сноубордиста Радослав Янков. Заедно с биатлонистката Мария Здравкова той ще носи знамето на България по време на откриването.

"Толкова много спортисти, толкова голяма организация, толкова много хора и средства са вложени, страхотно е чувството, наистина е различно състезание", коментира Радо Янков пред bTV.

Снимка: Getty Images

Строгите мерки не помрачават настроението на родните представители. Ски скачачът Владимир Зографски запълва времето си с игри. Китай забрани на спортистите да ползват социални мрежи, но участникът ни на шейни Павел Ангелов публикува ежедневно в своя "Фейсбук" и тренира упорито.

"Въпреки неточностите в двете спускания от тренировките се надявам да поправя грешките до началото на олимпийските игри.", добави той.

Сред последните, които потеглят за Пекин, е 19-годишната фигуристка Александра Фейгин. Тя е предпазлива в думите:

"Понякога трябва да сме реалисти. Ние сме хора, правим грешки, така че не мисля, че трябва да се съди, ако даден човек е направил грешка.", смята тя.

България има шест медала от зимни игри. Единственото злато е на Екатерина Дафовска в биатлона през 1998-а. Последното отличие е на Евгения Раданова в шорттрека - сребро през 2006 г.