на живо

Топ 5 на най-добрите защитници в Серия А през 2016 г.

Вижте кои са най-стабилните футболисти на този пост в Италия

Getty Images

Италианското футболно първенство винаги е било място за изява на дефанзивни играчи от световна класа. Състезатели като Франко Барези, Паоло Малдини и Джорджо Киелини са само малка част от десетките защитници, впечатляващи цялата футболна общественост с уменията си в отбрана.

Въпреки че в последните години Серия А позагуби част от блясъка си, в Италия все още играят някои от най-добрите футболисти в света. В това число и голяма част от най-талантливите защитници. Ето кои пет от тях направиха най-силно впечатление през 2016-та година:

5. Антонио Барека – „Торино”

Снимка: Getty Images

Мнозина определят 21-годишния италианец за най-добрия халф бек в Серия А. Израснал в „Торино”, престоите под наем в „Цитадела” и „Каляри” позволиха на таланта да се развие много в последните няколко години. След контузията на Кристиан Молинаро, Синиша Михайлович нямаше никакво съмнение, че Барека е правилният избор за лявата част на отбраната на „биковете”.

До момента през сезона Антонио има изиграни 14 мача. В тях той показа забележителни умения, добра физика и много желание за игра.

Барека има 8 мача за националния отбор на Италия до 21 години. В миналото той записа участия и за съставите до 18, 19 и 20 години. В съвсем близко бъдеще се очаква да се присъедини и към представителния тим на Скуадра адзура.

4. Даниеле Ругани – „Ювентус”

Когато се присъедини към шампионите, Ругани беше известен с това, че не получи нито един картон в последния си сезон за „Емполи”. Впечатляващо постижение, имайки предвид, че той игра във всяка една от 38-те срещи на отбора за първенството.

Рекордът му от поредни мачове без официално наказание достигна 52 двубоя. Тифозите дори твърдяха, че той трябва да стане малко по-твърд футболист. Ругани се вслуша във феновете и вече е доста по-решителен и агресивен.

Логично това му осигури нов договор с „Ювентус” до 2021-ва година и редовно място сред титулярите на Масимилиано Алегри. Даниеле изглежда като човек, който може да разбие господството на триото Бонучи-Бардзали-Киелени в състава на „зебрите”.

3. Алесио Романьоли – „Милан”

„Милан” плати 25 млн. евро на „Сампдория” за правата на защитника. Тази сума обаче изглежда малка, тъй като „Челси” предложи 50 млн. за Романьоли. През лятото италианецът отказа трансфер в Англия, за да се превърне в един от най-добрите на поста си в Серия А.

Изключително прецизен и в двете фази на играта, Алесио може да се похвали със средно 89% точни подавания през сезона. Най-доброто постижение от всички защитници в Италия.

Годината започна тежко за него. Причината за това бе кризата, в която изпадна „Милан”. През новия сезон обаче той подобри играта си, както това направи и целият отбор на гранда от „Сан Сиро”.

2. Калиду Кулибали – „Наполи”

През тази година сенегалецът допусна две сериозни грешки. Първо не успя да спре Симоне Дзадза да отбележи за „Юве” срещу „Наполи” в двубой от турнира за Купата на Италия през февруари. По-късно през годината той подари гол на „Рома” в едно от най-големите дербита в Серия А.

Ако оставим тези две ситуации настрани, Кулибли е един от най-постоянните защитници в Европа. Физически непобедим и иключително дисциплиниран под ръководството на Маурицио Сари. За никого не е изненадващо, че в „Челси” са готови да платят повече от 50 млн. евро, за да го притежават в състава си.

1. Леонардо Бонучи – „Ювентус”

За мнозина анализатори това е най-добрият защитник в света. След като преподписа с „Юве”, Лео ще получава цели 5 млн. евро на сезон. Тази заплата би трябвало да го задържи при „черно-белите” поне до 2021-ва година. Така амбициите на Антонио Конте и Пеп Гуардиола да го привлекат в Премиър лийг изглеждат по-скоро нереални.

Бонучи е напълно завършен защитник, което му поставя цена от около 60 млн. евро. Уникален играч, който може да пасне на всяка една отбрана в света.

През 2016-та спечели петата си поредна титла в Серия А и игра 1/4-финал на Евро 2016 с Италия. Очакванията са през 2017-та той да бъде дори още по-добър. Ако това изобщо е възможно...