на живо

Поредната битка за Вечния град (ВИДЕО)

Гледайте Рома – Лацио от 16:00 часа пряко по bTV Action

Време е за първото Derby della Capitale през настоящата кампания. Съперничестовото между Рома и Лацио е едно от най-яростните не само в Италия, но и в света. Тежестта на двата мача между „джалоросите“ и „бианкочелестите“ е толкова голяма, че за една сериозна част от феновете им останалите 36 кръга не са от значение.

Легендата за Рим разказва историята на близнаците Ромул и Рем, синове на весталката Рея Силвия и на бога на войната Марс. Братята трябвало заедно да управляват града. Те обаче непрекъснато спорели, защото всеки един от тях вярвал, че има подкрепата на боговете сам да властва. В крайна сметка Ромул убил Рем и основал Вечния град, превърнал се по-късно в империя.

Подобно на двамата братя, Рома и Лацио се борят за господство над Рим. Все още никой от тях не е успявал да рани фатално другия. Двата тима са се сблъсквали 143 пъти в Серия "А", като Рома има превес – 50 победи срещу 36 за Лацио. 57 от срещите между тези два тима пък са завършвали без победител.

Миналия сезон дербитата на Рим предложиха много емоции. Рома и Лацио направиха зрелищно 2:2 през месец януари. „Орлите“ водеха с 2:0 на полувремето, но „вълците“ се добраха до точка с два гола на капитана си Франческо Тоти. В ответния мач, през месец май, Рома надви драматично Лацио с 2:1. Победното попадение за „джалоросите“ падна в 85-ата минута, а негов автор бе централният защитник Мапу Янга-Мбива.

Снимка: Getty Images

Двата римски гранда започнаха настоящия сезон с големи амбиции. Успех в днешното дерби може да им даде нови сили в преследването на целите, които са си поставили.

Рома бележи, но и допуска много голове

През този сезон „вълците“ отново ще се борят за Скудетото. За целта през лятото бяха привлечени трима нападатели - Един Джеко, Мохамед Салах и Яго Фалке. До момента триото блести, а Рома е най-резултатният тим в Калчото.

Тимът на Руди Гарсия обаче изпитва сериозни проблеми в защита. Липсва комуникация между бранителите на „вълците“, в резултат на което те са инкасирали 13 гола в Серия "А" от началото на сезона, средно по малко над 1 на мач. В Шампионска лига положението е още по-лошо – 10 допуснати гола в 4 срещи.

Рома компенсира със силна атака. „Вълците“ са вкарали 15 гола в последните си 5 домакинства в шампионата. „Джалоросите“ са на трето място в класирането с 23 точки, една по-малко от лидерите Фиорентина и Интер. В последния кръг Рома загуби от Интер с 0:1 и сега ще се опита да се върне на победния път.

Все пак трябва да се отбележи, че през седмицата възпитаниците на Руди Гарсия победиха с 3:2 Байер Леверкузен в среща от Шампионска лига и няма да им липсва самочувствие преди сблъсъка с Лацио.

Снимка: Getty Images

Как ще играят „вълците“ срещу големия си враг

Едва ли Руди Гарсия ще изневери на любимото си 4-3-3. Много ще се разчита на тарана Един Джеко, който умело увлича противниковите бранители, давайки повече свобода на фланговите играчи  - Жервиньо и Мохамед Салах.

Атаката ще остане непроменена, но в средата на терена гарантирано е титулярното място единствено на Раджа Наинголан. Даниеле Де Роси е контузен. Плеймейкърът Миралем Пянич пък е големият отсъстващ. Босненецът е наказан заради червения картон, които получи в мача с Интер.

Снимка: Getty Images

Така Руди Гарсия няма да може да разчита на двама от най-добрите си футболисти за дербито.

В отбрана срещу Лацио би трябвало да излязат Люка Дин, Костас Манолас, Антонио Рюдигер и Василис Торосидис. Под въпрос е Алесандро Флоренци, но дори и да вземе участие в двубоя, той може би ще бъде преместен в халфовата линия.

Вечното дерби със сигурност пропускат лекуващите контузии Кевин Стротман и Франческо Тоти.

Снимка: Getty Images

Лацио преследва високи цели, но се нуждае от постоянство

„Бианкочелестите“ завършиха силно миналогодишната кампания и си извоюваха място в квалификациите за Шампионска лига. Там обаче на пътя им  застана немският Байер Леверкузен. Въпреки загубата от „аспирините“ с общ резултат 1:3, тимът на Стефано Пиоли остави добри впечатления с играта си. Това накара специалистите да определят Лацио като втория най-сериозен конкурент на Ювентус за Скудетото, след Рома.

Основното оръжие на „орлите“ е широкият и балансиран състав. Те разполагат с офанзивни играчи като Антонио Кандрева, Мирослав Клозе, Кейта Балде и Фелипе Андерсон. Последният е моторът на отбора.

Снимка: Getty Images

В халфовата линия има стабилност благодарение на Лукас Биля и Ожени Онази. Проблемна е единствено отбраната на „небесносините“, където изпъква единствено Стефан де Врай. Неслучайно Лацио има третата най-слаба защита в Серия "А" до момента – 18 допуснати попадения. Само намиращите се на дъното на таблицата Верона и Карпи са инкасирали повече голове.

През този сезон, като изключим серията от добри резултати през месец септември, Лацио редува силни със слаби мачове.

„Орлите“ страдат от липсата на постоянство в резултатите си. Те загубиха последните си две срещи в Серия "А" - от Милан с 1:3 и от Аталанта с 1:2. Така Лацио заема 7-мо място в класирането с актив от 18 точки.

Снимка: Getty Images

Срещу Рома в състава на Лацио се завръщат Федерико Маркети, Маурисио, Лукас Биля, Сенад Лулич, Мирослав Клозе и Фелипе Андерсон, които не пътуваха за двубоя от Лига Европа срещу Розенборг, спечелен с 2:0. Душан Баста остана на резервната скамейка в Норвегия, но днес най-вероятно ще започне като титуляр.

Наставникът на „бианкочелестите“ Стефано Пиоли няма да може да разчита единствено на Стефан де Врай. Холандският национал претърпя операция на коляното и пропуска остатъка от сезона.

Очаква ни поредното вълнуващо Derby della Capitale. Двубоят Рома – Лацио е с начален час 16:00 и може да го проследите пряко по bTV Action.