на живо

Последният танц на Ледената кралица (ВИДЕО)

Ивон Доулън не сваля кънките и на 90 години

Когато си се представяме на 90 години, повечето от нас вероятно правят асоциации с люлеещ се стол и пламтяща камина. Една забележителна жена на име Ивон Доулън обаче отказваше до сетния си дъх да се подчини на скучните стереотипи. Шампионката по фигурно пързаляне остава на леда буквално до последния си ден, когато се пренася в един по-добър свят.

Кариерата на американката започва през 20-те години на миналия век като звезда на Ice Capades - пътуващо шоу с елементи на театър изцяло върху лед. И почти приключва заради тежка катастрофа, когато Ивон е на 80-годишна възраст. Тогава лекарите са категорични, че тя никога няма да се пързаля отново. Доулън обаче тренира упорито извън леда и търпеливо изчаква зелена светлина отново да се отдаде на голямата си страст. При това - пет пъти седмично.

Когато е на 90, тя все още участва в състезания из цялата територия на САЩ. И предава на децата уменията си в спорта. "За мен това е най-важното - да бъда върху леда", категорична е тя. Макар че онова, което прави, е далеч по-значимо. Напомня на всички ни, че възрастта е само число. 

На видеото можете да се насладите на последното състезание на Ивон Доулън, която почина през май миналата година. И докато гледате ефектното й съчетание, не забравяйте и за секунда, че тази жена всъщност е на 90 години...

А вдъхновяващата й история е разказана в документален филм на име Edges. Лентата е завършена точно два дни, след като Ивон вече се носи грациозно из голямата небесна пързалка...