на живо

Публиката и конкурентките не простиха на Юлия Ефимова

Руската състезателка преживя кошмарно награждаване

Getty Images

24-годишната Юлия Ефимова трябваше да е една от героините на вчерашната сесия в олимпийския басейн в Рио де Жанейро. Рускинята спечели сребро в дисциплината 100 м бруст, което ѝ донесе втори медал от игрите след бронза в Лондон през 2012 г.

Фактите предполагат, че качването на олимпийската стълбичка ще бъде очакван момент за рускинята. Ефимова наистина се превърна в герой, но в лош.

Още при появяването си на басейна, рускинята беше силно освиркана от публиката.

Реакцията на зрителите не беше очакваната и при излизането от водата, когато Ефимова научи, че печели сребро - отново освирквания.

Снимка: Getty Images

Олимпийският дух и феърплей липсваха и на почетната стълбичка, където рускинята беше в "неприятна компания" - златната медалистка Лилил Кинг и класиралата се на трето място Кейти Мейл.

"Доказах, че мога да се състезавам чиста и пак да бъда първа", каза Кинг след състезанието.

Снимка: Getty Images

Акцентът върху "чистотата" не е случаен.

Ефимова беше уличена в употреба на мелдоний, но след обжалване в спортния арбитражен съд в Лозана все пак успя да се пребори за правото си да се състезава в Бразилия.

Плувците на САЩ очевидно не подкрепят мнението на КАС.

"Спортът трябва да бъде чист от допинг. Дава положителна допинг проба не веднъж, а два пъти и въпреки това участва на Игрите. Това ми разбива сърцето. Това разрушава смисъла на спорта и много ме дразни", каза звездата на отбора Майкъл Фелпс.

Руски медии обявиха, че Кинг се е извинила на Ефимова.

Плувкинята обаче не изглеждаше да е преглътнала обидата от своята колежка.

Снимка: Getty Images

"Всички спортисти трябва да стоят далеч от политиката, а те просто гледат телевизия и вярват на всичко написано. Мислех, че студената война отдавна е в миналото, но не знам защо сега я разпалват и използват в спорта", каза Ефимова пред репортери след награждаването, стиснала сребърния медал в ръка.