на живо

Ракитич се отказа от националния, но е обиден от липсата на повиквателна

Селекционерът Златко Далич не го предвиди за европейското първенство

Getty Images

Дни преди началото на европейското първенство по футбол, изненадващо недоволство разтърси хърватския национален отбор. Обиден на селекционера Златко Далич е... Иван Ракитич. 

Бившият футболист на "Барселона" и настоящ на "Севиля" до последно е чакал повиквателна. Въпреки, че обяви своето оттегляне от хърватския национален тим през 2019 г. 

Снимка: Getty Images

"Със сигурност ми е мъчно. Така е. Не само заради европейското първенство, а и за това, че няма да мога да облека най-красивия екип на света. До края очаквах повиквателна. Дори да не мога да съм като Чорлука част от щаба, то да помогна по някакъв друг начин на тима. Предложих го на Федерацията, но не ме повикаха. По-скоро от това ми е обидно", заяви Ракитич пред "Спортске новости".

Ракитич се отказа от националния тим, след като "ватрените" спечелиха сребърните медали на световното първенство през 2018 г. Той дебютира за Хърватия през 2007 г., като изигра 106 мача, в които вкара 15 гола.

Снимка: Getty Images

33-годишният Ракитич се завърна в "Севиля" през 2020 г., а през изминалия сезон взе участие в 50 мача, в които вкара 8 гола. 

Иначе в селекцията на Далич няма изненади. За европейското първенство, което стартира на 11 юни, той ще разчита на големите си звезди - Лука Модрич ("Реал" Мадрид), Матео Ковачич ("Челси"), Марсело Брозович ("Интер"), Иван Перишич ("Интер"), Шиме Врсалко ("Атлетико" Мадрид), Анте Ребич ("Милан) и други.