на живо

"Реал Сосиедад" удари "Атлетик" и грабна третата Купа на краля в своята история (ВИДЕО)

Дузпа донесе победата на "бяло-сините"

"Реал Сосиедад" удари "Атлетик" и грабна третата Купа на краля в своята история (ВИДЕО)

"Реал Сосиедад" победи с 1:0 големия си враг "Атлетик" Билбао във финала за Купата на краля за сезон 2019/20. Двата тима трябваше да чакат точно 350 дни, за да излязат в битка за трофея, тъй като спорът бе отложен заради пандемията с коронавирус.

Снимка: Reuters

Тази вечер, на "Естадио де ла Картуха" в Севиля, единственото попадение в 118-ото издание на баското дерби бе на Микел Оярсабал в 63' от дузпа, отсъдена за фаул на Иниго Мартинес срещу Порту. Първоначално централният бранител на "Атлетик" получи директен червен картон, но след намесата на системата за видеоповторения (VAR) наказанието му бе намалено до жълт.

Тимът от Сан Себастиан не бе изпълнявал наказателен удар в редовното време на финала за Купата на краля от далечната 1928 г. насам, когато Доминго Залдуа е точен от бялата точка срещу "Барселона" при поражението с 1:3.

Снимка: Reuters

До края "Реал Сосиедад" удържа крехкия си аванс и завоюва третата Купа на краля в своята над 111-годишна история. Последният триумф на "бяло-сините" в турнира е от сезон 1986/87. Тогава отборът от "Аноета" победи "Атлетико" Мадрид с 4:2 след дузпи.

Снимка: Getty Images

За "Атлетик" Билбао остава разочарованието от 15-ия загубен финал в турнира. Тимът на Марселино Гарсия Торал обаче има възможност да се реваншира на феновете си след около две седмици - на 17 април (събота), когато се сблъсква с "Барселона" в спора за Купата на краля през настоящия сезон. Двубоят ще бъде излъчен пряко по bTV Action от 22:30 ч.

Може би тогава от "Атлетик" ще забранят на капитана Икер Муняин да докосва трофея преди първия съдийски сигнал, както си позволи да направи тази вечер. В Испания вярват, че е лоша поличба, но явно Муняин не е от суеверните. Дали ще спазва дистанция - предстои да разберем след 14 дни!

Снимка: Getty Images