на живо

Резерви измъкнаха Италия, "адзурите" на четвъртфинал след продължения

"Скуадрата" победи Австрия с 2:1

Getty Images

Италия е вторият четвъртфиналист на Евро 2020! "Скуадра адзура" се класира за финалната осмица с измъчен успех с 2:1 срещу Австрия след продължения.

Мачът беляза два италиански рекорда за селекцията на Роберто Манчини. Четирикратните световни шампиони записаха 31-ви пореден двубой без поражение, с което подобриха предишното постижение от периода 1935-1939 г. "Адзурите" поставиха и рекорд за най-много минути без допуснат гол -  1145. До тази вечер той се държеше от легендата Дино Дзоф - 1142 минути между 1972 и 1974 г.

Снимка: Getty Images

На "Уембли" в Лондон "адзурите" бяха по-активни през първата част, но стигнаха само до греда на Чиро Имобиле в 32'. След почивката обаче стражът Джанлуиджи Донарума и защитниците пред него преживяха напрегнати моменти. Гол на Марко Арнаутович за австрийците в 65' не бе зачетен заради засада, а малко по-късно съдиите разгледаха с VAR и друга ситуация пред вратата на "адзурите", преди да преценят, че няма основания за отсъждане на дузпа.

В крайна сметка Италия оцеля и стигна до продължения, в които взе своето с попадения на влезлите като резерви Федерико Киеза и Матео Песина - съответно в 95' и 105'.

Снимка: Getty Images

В 114' появлият се на смяна за Австрия Саша Калайджич намали на 1:2, възползвайки се от грешка на Донарума, но за повече отборът на Франко Фода не намери сили.

Така Италия записа 17-и успех срещу Австрия в 36-е мача помежду им. "Вундертима" има 11, при 8 равенства.

В четвъртфиналната фаза на Евро 2020 "Скуадра адзура" чака победителя от мегасблъсъка Португалия - Белгия.

Снимка: Getty Images