на живо

"Рома" отложи шампионските празненства в "Ювентус" (ВИДЕО)

"Вълците" спечелиха с 3:1 и се върнаха на второто място в Серия "А"

Getty Images/Guliver Photos

"Рома" победи "Ювентус" с 3:1 в голямото дерби от 36-я кръг на италианската Серия "А" и по този начин отложи шампионските празненства в гранда от Торино. "Бианконерите" се нуждаеха от точка срещу "вълците", за да си осигурят предсрочно шестата поредна титла, и макар да поведоха на стадио "Олимпико", допуснаха пълен обрат и пета шампионатна загуба за сезона. "Рома" постигна четвърти успех в последните седем дербита между двата тима в италианската столица.

С тази победа "джалоросите" си върнаха второ място в класирането с 81 точки. Те са на четири точки зад "Юве" при два оставащи кръга до края на първенството. Трети е отборът на "Наполи" с 80 точки.

Домакините започнаха срещата без наказания Кевин Строотман и контузеният голмайстор Един Джеко. От състава на "бианконерите", също поради травма, липсваше Сами Кедира, а почивка получиха Джорджо Киелини, Дани Алвес, Алекс Сандро и Пауло Дибала.

Още в началото на срещата "Ювентус" бе много близо до първия гол, но след удар на Квадво Асамоа топката се отби в страничната греда. Все пак в 21-ата минута тимът от Торино взе преднина след брилянтна комбинация в атака. Стефано Стураро центрира в наказателното поле към Гонсало Игуаин, който от въздуха асистира на връхлитащия от задна позиция Марио Лемина. Габонецът отбеляза първия си гол в калчото за сезона.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Рома" отговори светкавично, изравнявайки в 25-ата минута. Точен бе Даниеле Де Роси, на когото бяха нужни два удара, за да преодолее Джалуиджи Буфон. Вратарят отрази първия изстрел на капитана на домакините, както и още един на Костас Манолас, но въпреки това допусна попадение. Чрез него Де Роси за първи път в кариерата си влезе в серия от три поредни срещи с отбелязан гол.

"Вълците" осъществиха пълен обрат в 56-ата минута. Голмайстор бе Стефан Ел Шаарауи, след чийто диагонален удар топката рикошира в крака на Лихтщайнер и се озова в мрежата. Италианският национал бе точен за шести път в шампионата, а с асистенция се отличи Раджа Наинголан.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно белгиецът бе точен за 3:1 в 65-ата минута, след като бе изведен на чиста позиция в наказателното поле от Мохамед Салах. Наинголан се разписа с отличен завършващ удар в близкия ъгъл и вече има 11 попадения на сметката си в Серия "А".

До края в игра за "Ювентус" се появиха Алвес, Дибала и Клаудио Маркизио, а легендата на "Рома" Франческо Тоти записа три минути игрово време, след като влезе като резерва в добавеното време на срещата. Секунди по-късно удар на Игуаин бе отразен от вратаря Войчех Шченсни. Така "вълците" стигнаха до домакински успех над "бианконерите" за втори пореден сезон, реванширайки се за поражението с 0:1 в Торино по-рано през кампанията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тимът на Масимилиано Алегри допусна първата си загуба в последните 17 кръга от калчото. "Бианконерите" не бяха записвали поражение от 15 януари насам и вече са в серия от три поредни кръга без успех, като това се случва за първи път от август, 2015 година.

Битката за титлата продължава в следващия кръг, в който "Ювентус" приема борещия се за оцеляване "Кротоне", а "Рома" гостува на "Киево".

През седмицата за "Юве" предстои и финал за Купата на Италия. Съперник е "Лацио", а решителния двубой може да гледате на 17 май, от 21:30, пряко по RING!