на живо

"Сампдория" ликува след драма и уникални емоции в битката за Генуа (ВИДЕО)

"Моряците" спечелиха първа победа в последните си седем мача от Серия "А"

Getty Images/Guliver Photos

"Сампдория" победи "Дженоа" с 2:1 в поредно изключително драматично издание на "Дербито на морския фар". Пред преобладаващо свои фенове на стадио "Луиджи Ферарис", "моряците" постигнаха четвърти успех в последните шест издания на "Битката за Генуа". Тяхната победа бе най-неочаквания резултат в срещата, тъй като "грифоните" бяха в серия от четири поредни двубоя без загуба, докато "Самп" не бе спечелил нито един от предишните си шест, а последната победа на тима датираше от преди близо 2 месеца - на 28 август.

При фантастична атмосфера, още в началото на мача двата тима предложиха на зрителите атакуващ футбол. В резултат на това в 12-ата минута "Сампдория" поведе с гол на Луис Муриел, който получи чудесна асистенция от Фабио Куалярела.

В минутите след попадението "Дженоа" реагира по-добре от очакваното и бързо натисна съперника в търсене на изравнителен гол. И съвсем скоро той вече бе факт. В 24-ата минута Лука Ригони бе най-съобразителен при нещо средно между удар и центриране по тревата на Еденилсон.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В 31-ата минута отново Ригони стреля с глава. Кристиан Пуджони със сетни усилия изби топката в гредата, а при добавката Горан Пандев я прати в мрежата. Голът обаче бе отменен, поради засада. Осем минути по-късно бе ред на "моряците" да гледат невярващо, след като Матиас Силвестре засече центриране на Бруно Фернандеш, но след удара му кълбото се отби в горната греда и тупна пред голлинията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В добавеното време на първата част символичните домакини пропуснаха нова златна възможност - този път от дузпа, отсъдена за нарушение на Матия Перин срещу Куалярела. Нападателят застана зад топката, но вратарят се реваншира за грешката си и спаси 6-ти наказателен удар в своята кариера от 24 изпълнени срещу него.

Веднага след почивката Перин отрази друг опасен удар на Куалярела, но секунди по-късно допусна нова грешка. При центриране той изби право в тялото на своя съотборник Армандо Идзо, който нямаше възможност да предотврати влизането на кълбото в собствена врата - 2:1 за "Сампдория".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За разлика от първото полувреме, до края на срещата футболистите на треньора Марко Джампаоло бранеха новата си преднина далеч по-ефективно. "Дженоа" не стигна до чисто голово положение и допусна едва втората си загуба в осем мача от началото на първенството.

За "Сампдория" успехът е под номер 36 в историята на дербито, при едва 24 победи за "грифоните". В класирането "моряците" се изкачиха до 13-то място със своите 11 точки. С една повече "Дженоа" заема 9-та позиция, преди изиграването на останалите срещи от 9-я кръг.