на живо

След над 120 минути битка с Дания: Англия е на мечтания европейски финал

"Трите лъва" срещу Италия в спора за трофея

Getty Images

Англия е на финал на европейско първенство за първи път в историята! "Трите лъва" стигнаха до спора за трофея на Евро 2020 след успех с 2:1 над Дания след продължения. Редовното време на "Уембли" завърши с равенство 1:1.

Във финала на 11 юли (неделя) Англия ще се изправи срещу Италия, също на митичния лондонски стадион. Вчера "адзурите" елиминираха драматично Испания след продължения и дузпи.

Тази вечер, пред около 60 000 зрители, домакините бяха попарени в 30', когато Микел Дамсгор изпълни отлично пряк свободен удар и изведе "Червения динамит" напред. Така Англия инкасира гол на Евро 2020 за първи път и прекъсна серията си от 10 мача без допуснато попадение на "Уембли" в евроквалификации и еврофинали. 

Снимка: Getty Images

Само 9 минути по-късно обаче Букайо Сака проби по десния фланг и центрира в наказателното поле на скандинавците, а там капитанът Симон Кяер си отбеляза автогол в опит да отиграе преди Рахийм Стърлинг - 1:1.

Впоследствие двата тима се вкопчиха в здрава битка, като Англия имаше превес, но не успя да пробие датската отбрана в редовното време. Това все пак се случи в продълженията. В 102' Рахийм Стърлинг падна в наказателното поле и реферът Дани Макели (Нидерландия) отсъди дискусионна дузпа. Ударът на Хари Кейн от бялата точка бе спасен от вратаря Каспер Шмайхел, но голмайсторът на "Трите лъва" отбеляза при добавката.

Капитанът на Англия вече има 10 попадения на големи форуми, с което дели върха при реализаторите на "Трите лъва" с легендата Гари Линекер.

Снимка: Getty Images

По този начин Англия сложи край на 55-годишна прокоба! Последният значим финал с участието на тима е спорът за трофея на мондиала през 1966 г., когато "Трите лъва" триумфират с успех с 4:2 над Германия след продължения на "Уембли".

Островитяните обаче имат негативен баланс срещу Италия - 11 загуби от 27 мача, при 8 победи и 8 равенства.