на живо

Мария Гигова: Невероятно е, че Световната купа я има (ВИДЕО)

Гледайте състезанието от 26 до 28 март пряко в каналите на bTV Media Group

Мария Гигова: Невероятно е, че Световната купа я има (ВИДЕО)

Организирането на Световната купа по художествена гимнастика в София е било истинско предизвикателство, но е било нужно на целия спорт, като крачка към излизането от тежкия момент, в който пандемията от коронавирус спря повечето дейности в спорта по света. 

Надпреварата ще се проведе от 26 до 28 март в София. В "Арена Армеец" няма да се допускат зрители, но всички съчетания може да гледате пряко по RING. Финалите на отделните уреди в неделя може да проследите и пряко по bTV. Световната купа може да гледате още на платформата VOYO.BG, както и на сайта btvnovinite.bg.

Снимка: БФХГ

За надпреварата се вълнува дори легендарната Мария Гигова - трикратна световна шампионка по художествена гимнастика от 1969, 1971 и 1973 г.

"След като аз се вълнувам, представям си момичетата какво изживяват в тези моменти. Невероятно е, че Купата я има. Браво на федерацията, че успя да организира всичко до тук перфектно. Отзивите са отлични, всички са много доволни. Успях да наблюдавам тренировката на индивидуалните ни гимнастички. Те са абсолютно готови! Дай, Боже да имат шанс да си изиграят съчетанията. Наблюдавах изпълненията на Линой Ашрам и на някои ансамбли, мисля, че няма слаб отбор. Състезанието ще бъде от много голяма величина.", убедена е тя.

Снимка: БФХГ

Гигова коментира и липсата на публика по трибуните, като заяви, че се надява това да не попречи на доброто представяне на родните гимнастички - Катрин Тасева, Боряна Калейн и ансамбълът.

"Много е различно. Така ми се искаше тези наши прекрасни момичета, които са в отлична форма, да могат да почувстват близостта на публиката и да изживеят тази емоция, да играят и за публиката, не само за себе си и за съдиите. Аз вярвам, че те ще успеят, ще се абстрахират от тези обстоятелства, които са против нашия спорт, и ще ни покажат най-доброто, на което са способни", заяви още Гигова.

Снимка: БФХГ

Световната купа по художествена гимнастика в София през 2020 г. беше отменена. За част от момичетата това е първа възможност да покажат своите съчетания пред зрителите. 

Организирането на такова важно спортно събитие е било истинско предизвикателство, пък разкри Росина Атанасова - вицепрезидент на организационния комитет.

Снимка: Lap.bg

"Предизвикателство е сериозно. Мисля, че до момента много добре се справяме. Имаме изключително голям организационен опит. Българската федерация по художествена гимнастика организира тези големи прояви. Основната ни мотивация беше, че трябва да стартираме тази година, която е олимпийска, със силно състезание, което да подкрепи нашия национален отбор, както и да "рестартираме" състезанията в гимнастиката. Много съм щастлива, че Международната федерация одобри провеждането на Световната купа", каза тя.

Цялата надпревара може да гледате от петък до неделя  по RING, VOYO.BG и онлайн напълно безплатно на btvnovinite.bg. В неделя ще ви покажем финалите на отделните уреди и по bTV.