на живо

Световната купа по художествена гимнастика: Рекордни 6 златни медала (ВИДЕО)

За първи път като домакин в надпреварата България печели толкова много титли

Световната купа по художествена гимнастика: Рекордни 6 златни медала (ВИДЕО)

Световната купа по художествена гимнастика в София завърши с 9 медала за България: 6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови завоюваха българските гимнастички на килима в тъжно празната заради пандемията "Арена Армеец".

Ансамбълът ни вдигна високо летвата с две изключително трудни композиции: веднъж за изпълнението си с 5 топки по музика на песента "Вода" на Стунджи и Елица, и втори път, с новото си "съчетание-епоха", както го окачестви великата Вера Маринова – с два чифта бухалки и три обръча по музика от балета "Спартак" на Арам Хачатурян.

Тези съчетания донесоха титлата на Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Мадлен Радуканова в многобоя, както и в двата финала на отделните уреди.

Боряна Калейн остана втора в многобоя, но доказа, че е №1 на лента, обръч и бухалки, заслужи и бронз на топка. С много характер, Катрин Тасева се пребори също за бронз на бухалки.

Тези шест златни отличия са и своеобразен рекорд по титли, който подобрява най-доброто ни постижение от 5 години насам. През 2017-а, когато отново провеждаме Световна купа в "Арена Армеец", грациите ни се окичват с 5 титли.

За първа година отборът на Весела Димитрова става абсолютен шампион, т.е. печели златото и в многобоя, и във финалите на отделните уреди.

Световната купа в София 2021 приключи за България и само с един медал по-малко от рекордните 10 през 2017-а, когато допълнителна тежест на представянето ни добавят и двете титли в многобоя - на ансамбъла и на Невяна Владинова в индивидуалната надпревара.

Състезанието тогава може да бъде считано за връх в представянето на Владинова пред родна публика, защото тя занася у дома цели четири златни отличия от общо петте за българския отбор: освен първото място в многобоя, химнът звучи в нейна чест за изпълненията й на обръч, топка и лента.

На три пъти България достига до 8 медала от Световната купа пред родна публика. Това се случва през 2018 г., когато ансамбълът взима злато в многобоя, злато на обръчи, бронз за смесеното си съчетание. Катрин Тасева печели злато на бухалки, сребро на обръч и лента, и бронз на топка, а Боряна Калейн - бронз на обръч.

През 2013 г. (3 златни: ансамбъл многобой, ансамбъл бухалки, Силвия Митева лента, 4 сребърни: Силвия Митева многобой, обръч и топка, ансамбъл смесено съчетание, 1 бронз на Силвия Митева бухалки) и през 2011 г. (2 златни – ансамбъл многобой, ансамбъл 2 обръча и 3 ленти, 4 сребърни на Силвия Митева: топка, обръч, бухалки и лента, 1 бронзов на ансамбъла с топки).