на живо

Трансферът на Душан Влахович: Много пари и президентски син

Италианско издание посочва Данило Вучич за един от мениджърите на футболиста. Държавният глава на Сърбия отрича

Душан Влахович се очаква да бъде една от звездите на зимния трансферен прозорец във футбола. Нападателят на "Фиорентина" ниже гол след гол в Серия "А" (13 от началото на сезона) и вече е в полезрението на редица европейски грандове. 

Ясно е, че 21-годишният сърбин няма да продължи кариерата си при "виолетовите". Но кой ще му намери нов отбор? Този казус предизвика скандал в западната ни съседка. Причината е, че в евентуалния трансфер на Влахович беше замесено името на... сина на президента Александър Вучич - Данило. 

Снимка: Reuters

Сръбското издание "Крик", което е едно от критичните към настоящата власт, реши да препечата статия от италианския "Ла Република". В нея се казва, че Данило Вучич е част от мениджърския екип, който трябва да се грижи за доброто развитие на кариерата на футболиста. Именно той е сред хората, които ядосаха феновете и ръководството на "Фиорентина".

"Виолетовите" предложиха на Влахович заплата от 40 млн. евро за 5 години. Това щеше да го направи най-добре платеният футболист, играл за тима. Той щеше да се нареди дори пред Габриел Батистута и Руи Коща.

Снимка: Reuters

"Агентът му трябва да дойде във Флоренция и да води преговори. Казах му вече, че рискува доста. Дори аз работя цяла година за това, което той може да спечели за 2-3 дни", заяви президентът на "Фиорентина" Роко Комисо в края на септември. 

Влахович и екипът му обаче искат повече. Според "Ла Република" дори нова, по-добра оферта не е убедила футболиста да остане. А изданието пише, че "виновници" за неразбирателството са именно мениджърите. Нападателят е представляван от агенция "International Sports Office", ситуирана в Белград и ръководена от Дарко Ристич.

"Данило Вучич е един от представителите на нападателя, а също е и син на настоящия президент на Сърбия Алекандър Вучич. Междувременно името му се завъртя в общественото пространство заради снимки с представителя на подземния свят в Сърбия, а баща му трябваше да се намесва и да внася разяснения по време на предизборната си кампания", пише още "Ла Република".

За влиянието на младия Вучич пише и специализирания сайт за новини от "Фиорентина" - "FirenzeViola". Там не го посочват като агент на Влахович, а като негов близък приятел още от времето, когато играеше в "Партизан" рамо до рамо с Валери Божинов.

От агенцията отрекоха: "Данило Вучич по никакъв начин не е свързан с нас и не е агент на Влахович.", заявиха оттам пред "Крик".

Снимка: Reuters

Самият президент Вучич, чрез своя говорителка Сузана Василевич, също отрече подобна връзка. 

"Ла Република" пише страхотни измишльотини за момчето, което никога, абсолютно никога не се е занимавало с такъв вид работа. Най-страшното е, че не посочват нито един сериозен източник и нямат потвърждение, че Данило се е занимавал с тази тема. Съветвам го да си наеме адвокат и да ги съди. Това е международен скандал", заяви тя. 

Държавният глава пък коментира, че неслучайно статията е била препечатена в "Крик" точно на рождения ден на сина му - 1 декември. В "Ла Република" материалът се появява на 8 октомври.

"Ако статията, в която нищо не пише, е излязла на 8 октомври, а вие чакате до рождения ден на сина ми, за да я препечатите, то тогава бих заключил, че не мога да осигуря нормален живот на децата си, те не могат да дишат същия въздух, както всички други", каза президентът пред журналисти. 

Влахович публикува в своя профил в социалните мрежи снимка, на която пише "Всичко е лъжа" в разгара на обърканата ситуация. Част от медиите в Сърбия веднага заподозряха, че и той отрича Данило Вучич да има връзка с евентуалния му трансфер.

Снимка: Reuters

23-годишният Данило е първородно дете на президента Вучич. Той има сестра Милица (19 години) и 4-годишен брат от втория брак на баща му - Вукан.

Вучич-младши работи във винарна. Той е и страстен футболен фен на "Партизан". 

Името му беше замесено в огромния кървав скандал, разразил се през годината в Сърбия. Данило беше сочен за връзката между заподозрения в редица убийства, отвличания и измъчвания Велко Беливук и президента.

В социалните мрежи могат да се намерят снимки, на които Вучич-младши е в компанията на други емблематични фенове на "черно-белия" гранд от Белград, като Александър Видойевич, който наследи начело на фракцията "Еничари" убития преди години Александър Станкович (Сале Мутави).