на живо

Треньорът на Мо Фара давал допинг на своите състезатели

Името на Алберто Салазар излезе в документите, публикувани от "Фенси Беърс"

Треньорът на четирикратния олимпийски шампион - Мо Фара, е нарушил антидопинговата забрана. Алберто Салазар е използвал смеси от вещества, с които да повиши нивото на тестостерон на своите състезатели. По този начин той е застрашил живота на спортистите, между които и златния медалист на 5000 и 10 000 м от игрите в Лондон и Рио де Жанейро.

Твърдението е публикувано в доклад на Американската антидопингова асоциация (ЮСАДА), цитиран от британския вестник "Съндей Таймс". Данните са били достъпни след акцията на руската хакерска група "Фенси Беърс", която поетапно публикува в интернет доклади на организацията, разкриващи как доста от известните спортисти в миналото са използвали допинг.

Пред Би Би Си Салазар и Фара отрекоха да са използвали забранени субстанции. Двамата работят заедно от 2011 г.

В изтеклия доклад обаче се потвърждава, че "е образувано разследване срещу медицинско лице, полагащо грижи за физическото състояние на атлетите" в клуба на Фара, а правилата за употреба на допинг са нарушени и то с опасност за здравето на състезателите.

През 2014 г. Фара заяви пред "Съндей Таймс", че е опитал енергийна напитка, която не противоречи на правилата за използване на забранени вещества, но не е отчел промяна в нивата на карнитин, нито тя е повлияла на представянето му.