на живо

Трима руски атлети могат да се състезават под неутрален флаг

Решението е на Международната федерация по лека атлетика

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) разреши на трима руски спортисти да се състезават в международни турнири под неутрален флаг. Анжелика Сидорова (овчарски скок), Кристина Сивкова (спринт) и Алексей Сикорски (чук) са изпълнили изискванията и са получили официално вдигане на забраната.

Тяхното участие в спортни форуми обаче ще зависи от специалното одобрение на организаторите на състезанията. Ако се постигне такава договорка между спортисти и шефове, тримата ще могат да вземат участие още на европейското първенство в зала и европейската купа по хвърляне, които ще се проведат през март.

От ИААФ обявиха, че продължават да разглеждат молбите на руски атлети. До момента във федерацията са постъпили 48 искания за вдигане на забраната и участие в надпревари под неутрален флаг.

Всички руски лекоатлети получиха забрана за участие в състезания извън Русия заради допинг скандала, който се разрази преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро, когато всички лекоатлети на страната получиха забрана да се включат в битката за медали.

Единствената рускиня, която излезе пред публиката в Рио беше Дария Клишина, но под неутрален флаг.