на живо

УЕФА наказа Унгария заради дискриминационно поведение на феновете

Тимът ще играе 2 домакински мача без публика

Reuters

Европейската футболна централа (УЕФА) наложи дисциплинарно наказание на тима на Унгария. Причината е поведението на феновете по време на мачовете на отбора от европейското първенство. Според УЕФА те са проявили дискриминация.

Заради привържениците унгарският национален тим ще играе следващите си 2 домакински срещи пред празни трибуни. Ако подобно поведение се повтори в следващите 2 години, унгарците ще бъдат наказани с още един мач без публика. 

Снимка: Reuters

От УЕФА са наложили и парична санкция на унгарската федерация в размер на 100 000 евро. Също така по време на следващите мачове на унгарците трябва на видно място на трибуните да е поставен банера, който призовава за равенство.

Основната причина за наказанието е хомофобски плакати и скандирания от трибуните по време на мачовете на Унгария срещу Франция, Португалия и Германия.

Снимка: Reuters

По време на европейското първенство в страната беше приет спорен закон, който забранява споменаването на всичко, свързано със сексуална ориентация и джендър идентичност пред деца и младежи. Именно за това по време на мача с Германия в Мюнхен по трибуните се появиха редица знамена с цветовете на дъгата, а унгарският премиер Виктор Орбан отказа да присъства на срещата. Новият закон беше остро критикуван от редица европейски институции.