на живо

УЕФА не разреши на германците да "боядисат" стадиона в Мюнхен в цветовете на дъгата

Кметът на Мюнхен определи решението като "срамно"

УЕФА не разреши на германците да "боядисат" стадиона в Мюнхен в цветовете на дъгата

"Алианц Арена" в Мюнхен няма да свети в цветовете на дъгата. Това е крайното решение на Европейската футболна централа УЕФА. Местните германски власти поискаха да "боядисат" съоръжението, на което се играят мачове от европейското първенство, с цветовете, които са емблематични за ЛГБТ общността. 

С тази инициатива кметът на Мюнхен - Дитер Райтер, искаше да се противопостави на закона, приет преди дни в друга страна-домакин на шампионата - Унгария. В нея вече е забранено "демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността" сред лица под 18 години.

Снимка: fcbayern.de

От УЕФА обясниха, че са разгледали ситуацията, но не искат европейското първенство да се превръща в сцена за изразяване на политически несъгласия. 

"Решението на УЕФА да ни забрани да изразим позицията си за толерантност, уважение и солидарност към хората с различна сексуална ориентация, е срамно. Разочарован съм и от Германската футболна федерация. Въпреки широкото одобрение на кампанията в страната, от там не направиха всичко възможно, за да защитят позицията ни. Няма да оставим УЕФА да ни спре да изпратим сигнал до Унгария", заяви Райтер.

Снимка: Reuters

Преди дни капитанът на германския национален отбор Мануел Нойер излезе на терена с лента в цветовете на дъгата. След като от УЕФА разгледаха случая, решиха да не налагат санкции на вратаря и той да запази отличителния знак и за следващите мачове, тъй като става дума за "добра кауза".