на живо

Уелс пропусна да разгроми Турция

"Драконите" летят към елиминациите на Евро 2020

Getty Images

Уелс направи огромна крачка към осминафиналите на Евро 2020, след като победи Турция с 2:0 в мач от първа група. "Драконите" можеха да разгромят съперника, но направиха куп пропуски, включително на Гарет Бейл от дузпа.

Така Уелс събра 4 точки и оглави групата преди изиграването на късния мач от нея между Италия и Швейцария. Турският тим остава на дъното с 0 точки и голова разлика, която значително намалява шансовете му за продължаване напред - 0:5.

На олимпийския стадион в Баку (Азербайджан) Уелс поведе в 42', когато Гарет Бейл намери отлично Аарън Рамзи, халфът овладя на гърди и преодоля стража Угурджан Чакър. Любопитното е, че играчите от настоящия състав на "драконите" са отбелязали общо 72 гола с националната фланелка, 50 от които са вкарани от дуото Рамзи-Бейл (17-33).

Снимка: Getty Images

След час игра "драконите" получиха дузпа за фаул срещу Бейл, но потърпевшият не уцели очертанията на вратата при изпълнението си. Това се случва за първи път на еврофиналите от 2000 г. насам, когато Раул пропусна от бялата точка за Испания срещу Франция.

Турция осъществи натиск и в 88' Мерих Демирал засече с глава центриране от корнер, вратарят Даниел Уорд обаче успя да избие топката.

Снимка: Getty Images

В началото на добавеното време двата тима си спретнаха меле, а португалският рефер Артур Соареш Диаш успокои страстите, показвайки жълти картони на Бен Дейвис и Крис Мефъм от Уелс и Бурак Йълмаз и Хакан Чалханоглу от Турция.

Уелс нанесе съкрушителния удар при контраатака в петата минута от продължението, когато Бейл проби и подаде към Конър Робъртс за крайното 2:0.

Интересното е, че Уелс е най-ефективният отбор в последните две европейски първенства към този момент - с 5 победи от 8 мача (63%).