на живо

Уникално дерби в Торино! "Ювентус" съкруши "Рома" и остава близо до лидера (ВИДЕО)

Двата гранда предложиха запомнящо се зрелище на зрителите

БГНЕС

"Ювентус" надигра "Рома" с 1:0 в голямото дерби от 18-я празничен кръг на италианската Серия "А". Двата тима не само оправдаха очакванията за грандиозен сблъсък, но дори ги надскочиха с великолепна битка, класен футбол и огромен брой голови положения пред двете врати. В крайна сметка "бианконерите" не допуснаха гол в осми пореден мач от всички турнири и надиграха столичани за седми пореден път в Торино.

Джанлуиджи Буфон пропусна пореден мач на "Юве", поради контузия, като отново бе заместен от Войчех Шченсни. Пауло Дибала не попадна в титулярния състав на домакините за трети пореден кръг, а наставникът на съперника Еузебио ди Франческо предпочете Стефан Ел Шарауи в атака вместо Патрик Шик. Италианският национал си партнираше с Един Джеко и Диего Пероти в предни позиции, а нападението на "бяло-черните" бе съставено от Гонсало Игуаин, Марио Манджукич и Хуан Куадрадо.

Снимка: БГНЕС

В първите минути на двубоя "Рома" владееше топката по-често, но домакините създаваха опасните положения. В 18-ата минута те стигнаха до първо, а впоследствие оказало се и победно попадение. Джорджо Киелини бе оставен непокрит в наказателното поле, засичайки центриране от ъглов удар. Алисон се намеси, секунда по-късно отрази нов изстрел на Меди Бенатия, но при добавката си мароканският защитник успя да вкара топката във вратата. Той се разписа срещу бившия си тим, който напусна през 2014 година.

Най-чистото положение за римляните през първата част бе пропиляно от Ел Шарауи. Той влетя на скорост в наказателното поле и намери начин да засече остро подаване на Пероти по тревата, но ударът бе много слаб и Шченсни стигна до топката навреме.

Снимка: БГНЕС

След почивката шоуто придоби неописуеми размери. Игуаин излезе сам срещу Алисон, но стреля високо над вратата, а няколко минути по-късно повтори упражнението от по-голямо разстояние. "Ювентус" предпочете да хвърли всички сили в защита и да отстъпи инициативата на съперника, който стигна до нова добра ситуация в 71-ата минута, но Джеко не уцели очертанията с изстрел от десетина метра.

Седем минути по-късно Алисон демонстрира страхотен рефлекс, спасявайки удар на Блес Матюиди. В една от следващите атаки на "Рома" Алесандро Флоренци се възползва от грешка на бранителите и засече остро подаване в наказателното поле, но топката кацна върху напречната греда, а след това десният бек не можа да направи добавка на празна врата. Малко по-късно Пянич стреля опасно от границата на наказателното поле, но Алисон направи още едно изумително спасяване, след което топката се отби от гредата.

Снимка: БГНЕС

Емоциите достигнаха връхната си точка в третата минута на добавеното време. Появилият се като резерва нападател на гостите Патрик Шик излезе очи в очи с Шченсни, но полякът отрази удара и на практика бетонира победата на "Ювентус", която е юбилейна 80-а в 167 мача срещу Рома на ниво Серия "А", както и четвърта в последните пет двубоя на "бианконерите" в калчото. Те нямат поражение в осем последователни срещи от всички турнири.

"Рома" остава без спечелена точка при гостуване на "старата госпожа" от сезон 2010/11 насам. Столичани са вкарали само 2 гола в последните си четири срещи, като за първи път през сезона се оказаха от губещата страна при визита далеч от дома. Също така за първи път през настоящата кампания "джалоросите" загубиха два поредни двубоя, след като бяха надиграни от "Торино" преди броени дни в мач за Купата.

Снимка: БГНЕС

В класирането "Ювентус" остава втори с 44 точки - една зад лидера "Наполи", но вече с 4 аванс пред третия "Интер". "Рома" запазва четвъртата си позиция с 38 точки и мач по-малко спрямо преките си съперници.