на живо

В Германия държат на дъгата. Орбан отказа да присъства на мача

Феновете на "Алианц Арена" ще са с тениски в цветове, свързващи се с ЛГБТ общността

Reuters

Напрежението между Германия и Унгария преди последния мач на двата тима от групите на европейското първенство расте! И поводът не е футбол!

Преди дни в Унгария беше приет закон, според който "демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността" сред лица под 18 години е забранена. 

Реакцията на останалите европейски страни беше моментална. Капитанът на Германия Мануел Нойер сложи лента в цветовете на дъгата. Тази комбинация се свързва с ЛГБТ общността. Редица отбори, сред които "Ювентус", "Милан" и "Барселона", както и самата европейска футболна централа, "боядисаха" емблемите си в цветовете на дъгата. 

От УЕФА обаче не разрешиха "Алианц Арена" да бъде осветен в същите нюанси, тъй като сметнаха подобен акт за политически. Това предизвика гнева не само на жителите на Мюнхен, а и на кмета Дитер Райтер. И сложи началото на редица кампании.

Феновете, които имат билети за днешния (23 юни) мач между Германия и Унгария в Мюнхен, ще бъдат облечени в лилави, сини, зелени, жълти, оранжеви и червени дрехи, за да формират знамето с дъгата. Всеки присъстващ ще получи и такова флагче на входа на стадиона.

Такова вече беше издигнато пред кметството на Мюнхен и на ключови места в града.

На фона на тази организация министър-председателят на Унгария Виктор Орбан отказа визитата си в Германия. Той трябваше да присъства в ложата на "Алианц Арена" за срещата.