на живо

Всички са ясни! Ето ги и групите за европейското по футбол

Два отбора дебютират на най-престижния футболен форум на Стария континент

uefa.com

Ако пандемията от коронавирус не съществуваше, днес щяхме да сме забравили, че през юни и юли се е провело европейско първенство по футбол - 16-ото в историята на този спорт.

Само че вирусът принуди организаторите, футболистите и феновете да поставят емоциите и мачовете на пауза. Поне до вчера (12 ноември), когато се изиграха последните срещи, след които всички 24 участници на първенството станаха ясни. 

Място в групите си осигуриха Северна Македония, Шотландия, Унгария и Словакия. Още преди плейофните мачове беше ясно как ще бъдат разпределени тимовете по групи.

Снимка: Getty Images

Ето и шестте групи:

Група "А": Италия, Швейцария, Турция, Уелс
Група "В": Белгия, Русия, Дания, Финландия
Група "C": Украйна, Холандия, Австрия, Северна Македония
Група "D": Англия, Хърватия, Чехия, Шотландия
Група "E": Испания, Полша, Швеция, Словакия
Група "F": Германия, Франция, Португалия, Унгария

Германия ще участва за 12-и път на европейско, докато Русия (в това число и СССР) ще мери сили с другите европейски тимове за 11-и път. Испанците протягат ръце към трофея за 10-и път, а 9-о участие ще запишат Италия, Франция, Англия, Чехия (в това число Чехословакия) и Нидерландия.

Два отбора дебютират - сензацията Северна Македония и Финландия.

Снимка: Getty Images

Заради пандемията от коронавирус в Европа футболното първенство на Стария континент ще се проведе не през 2020 г., а от 11 юни до 11 юли 2021 г. 

Остава идеята да няма само една страна-домакин, като по този начин ще се отбележи 60-годишнината от първото европейско първенство (Франция 1960). Цели 12 града в 12 държави ще усетят емоцията от най-важните мачове - Лондон, Мюнхен, Рим, Баку, Санкт Петербург, Будапеща, Букурещ, Амстердам, Билбао, Глазгоу, Дъблин и Копенхаген. 

Финалът ще се проведе на стадион "Уембли" в столицата на Великобритания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Остава и големият въпрос дали по време на срещите на трибуните ще могат да присъстват зрители. През март 2020 г. президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че не може да допусне европейско първенство без привърженици. До момента от централата не се наемат да дадат прогноза, като единствено съобщават, че следят ситуацията с разпространението на коронавируса.

Що се отнася до България, това е четвърто европейско първенство, на което няма да видим "лъвовете". Въпреки че достигнаха до баражите за класиране, националите загубиха от Унгария. За последно те играха на такъв форум през 2004 г. в Португалия.