на живо

Злато за САЩ при смесените двойки по синхронно плуване

Дебют за мъжете в синхронното плуване на световно първенство

На световното първенство по плувни спортове, което се провежда в руския град Казан,  зрителите видяха нещо наистина ново. В състезанията по синхронно плуване вече се изявяват и мъже. Това стана в дисциплината смесени двойки, където мъже се състезаваха заедно с една партньорка в басейна.

Златните медали при смесените двойки станаха притежание на американската двойка Бил Мей и Кристина Джоунс. След състезанието  щастливият световен шампион Бил сподели, че за него това е сбъдната мечта. Още преди 15 години той бе заявил участие в състезание по синхронно плуване за първенството на САЩ. Дали ще се сбъдне мечтата му да участва и на Олимпийски игри не е ясно, защото дисциплината на смесените двойки не е в олимпийската програма.Бил не губи надежда и продължава с твърдост и усмивка да се противопоставя на подигравателното отношение към амбициите му в тази насока.

Ето още две интересни двойки от участниците на световното първенство в  Казан:

Италианката Манила Фламини и нейният партньор Джорджио.

Както и представителите на Русия: Александър Малцев и Дарина Валитова, които спечелиха сребърните медали.

Въпреки това отзивите за състезанието не са само положителни. Особено от представители на домакините от Русия се чуха някои критични забележки.

Трикратната Олимпийска шампионка Светлана Ромашина се изказа категорично против мъжкият пробив в женския свят на синхронното плуване, а министърът на спорта на Русия Витали Мутко окачестви решението на световната  плувна федерация да добави дисциплината  синхронно плуване за смесени двойки в програмата на световния шампионат по плувни спортове като глупава.