на живо

За каква титла ще се бие Кубрат Пулев? (ВИДЕО)

Разяснява Димитър Тасев

За каква титла ще се бие Кубрат Пулев? (ВИДЕО)

Кубрат Пулев ще се качи на ринга в "Арена София" на 30 март срещу Махмуд Чар, а залогът е регулярната световна титла на Световната боксова асоциация.

WBA направи мача възможен, след като постави българина в Топ 10 в ранглистата си в тежка категория.

Регулярният пояс е част от практиката на WBA да има повече от един шампион в категория. Повече разяснения даде колегата Димитър Тасев в предаването "Тази сутрин".

Супершампион при най-тежките е Олександър Усик, който държи още две световни титли - на Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO).

На 18 май февруари украинецът ще срещне шампиона на Световния боксов съвет (WBC) Тайсън Фюри в обединителен мач в Саудитска Арабия, който ще излъчи първият абсолютен световен шампион по бокс в тежка категория след Ленъкс Люис през 1999 г.

През декември Пулев се завърна на ринга с победа срещу Анджей Вавжик. Последният мач на Чар е от декември 2022 г. - победа срещу Нури Сефери.

Важно е да се отбележи, че германецът от сирийски произход си върна "регулярната" титла на WBA по съдебен път през лятото на 2023 г. Той държеше пояса в периода 2017-2021, но след това титлата му беше отнета заради липса на активност.

Вижте цялото видео.