на живо

Цветана Божурина дари медалите си (СНИМКИ)

На най-подходящото място, щастлива е легендата

Цветана Божурина дари медалите си (СНИМКИ)

Грандамата на българския волейбол Цветана Божурина се раздели с медалите, които е спечелила по време на невероятната си кариерата.

Една от най-добрите волейболистки в историята на играта дари ценните си отличия на "на най-подходящото място" - Регионалния исторически музей в родния си Перник.

На събитието присъстваха бившите националки Мила Кьосева и Румяна Каишева, както и бивши съотборнички на Божурина от Миньор.

"Днес с голяма радост се разделих с моето съкровище- медалите, печелени с Миньор, Академик, ЦСКА, Olimpia-Teodora и Civ-Civ Modena!

Знам, че ги оставих на най-подходящото място и това е Регионалния Исторически Музей в родния ми град Перник.

Заедно бяхме със съотборничките ми от Миньор Пк Щери и Вили, с тези от ЦСКА - Мила и Руми, с моето семейство, домакините от музея, приятели от Перник и най-вече с Тамя Николова, която е в основата на това, макар и импровизирано, мило тържество!

Благодаря от сърце на всички вас!"

Цветана e Божурина е цяла епоха в родния спорт. Има бронзов медал от олимпийските игри в Москва 1980, европейска титла в София 1981 и бронз от европейското в Лион 1979.

Родена е на 13 юни 1952 г. в Перник. От 16-годишна играе в женския отбор на Миньор, докато е студентка по право в Софийския университет "Климент Охридски", носи екипа на Академик, а после пет години е в ЦСКА, с който печели Купата на европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи. Кариерата й приключва в италианския Равена. Божурина е омъжена за журналиста Сандро Филипини, с когото живеят в Италия.