на живо

„Гадзета дело спорт“ почете наша волейболна легенда

Цветана Божурина попадна в престижна класация на италианския всекидневник

Повече от три десетилетия, след като слага край на забележителната си кариера в женския волейбол, една от живите легенди на този спорт у нас – Цветана Божурина, намери място в престижна класация на най-тиражирания италиански всекидневник – "Гадзета дело спорт".

Престижното издание, което излиза от годината на първите съвременни олимпийски игри – тези в Атина през 1896 г., нареди българката сред най-успешните чужденки, играли някога професионално волейбол на Апенините.

Перничанката заема четвърто място във вечната ранглиста при волейболистките, родени извън Италия, по спечелени титли в местната лига. Божурина е трикратна шампионка на страната с екипа на „Равена“. Пред нея са само три други имена:

Недостижима на върха с 8 титли е американката Прикеба Фибс, която триумфира 3 пъти с „Бергамо“, 4 пъти с „Матера“ и веднъж с „Модена“. Следват я французойката Брижит Лесаж с 4 – всичките с „Равена“, и румънката Родика Попа – също с 4, до които достига, играейки се за „Бари“ и „Скандичи“.

Цветана Божурина е сред най-големите имена в българския женски волейбол. Тя е бронзова медалистка от олимпийските игри в Москва през 1980 г., европейска шампионка от първенството в София през 1981 г. и трета на шампионата на Стария континент през 1979 г. През същата година покорява Европа с фланелката на ЦСКА, като печели Купата на европейските шампионки (КЕШ). С „червените“ вдига още един ценен международен трофей – Купата на националните купи през 1981 г. За ЦСКА играе пет сезона и става три пъти шампионка на България.

Божурина е възпитаничка на волейболната школа на „Миньор“ Перник, а преди трансфера в ЦСКА, защитава цветовете на „Академик“ София. На 30-годишна възраст преминава в редиците на гранда „Равена“, където извежда отбора до три титли на Италия в 6-годишния си престой в клуба.

Живее на Апенините от 1983 г. Омъжена за един от най-авторитетните спортни журналисти в Европа Сандро Филипини, който работи в „Гадзета дело спорт“ от 1980-а, а до 2011-а е заместник-главен редактор на най-четения всекидневник в цяла Италия с дневен тираж от близо 400 000.