на живо

Бивш футболист на Евъртън ще лежи доживот

За корупция и уреждане на мачове

Бившият национален селекционер на Китай и един от най-известите футболисти в страната е осъден на доживотен затвор за корупция и уреждане на мачове.

Ли Тие призна, че е платил над 300 000 евро, за да получи поста в националния отбор.

Ли Тие има стаж в английската Висша лига, като записа 33 мача за Евертън под наем от Лиаонин през 2002/03 г., а след това още 7, след като бяха откупени правата му.

След това изкара и кратък период в Шефилд Юнайтед, но си счупи крака на тренировка на националния отбор и се прибра в Китай, където приключи кариерата му. От 2019 до 2021 г. бе национален селекционер.

"Много съжалявам. Трябваше да държа главата си над земята и да следвам правилния път. Имаше някои неща, които по това време бяха обичайни практики във футбола.

 

Като постигнах "успех" чрез такива неподходящи средства, това всъщност ме направи все по-нетърпелив и нетърпелив за бързи резултати.

 

 

 

За да постигна добро представяне, прибягвах до оказване на влияние върху съдиите, подкупване на противникови играчи и треньори, понякога чрез клубове, работещи с други клубове.

Това поведение се превръща в навик и в крайна сметка има дори лека зависимост от тези практики", разкайва се Ли.

На 15 години бе осъден президентът на футболната федерация Чен Ксюан, а на 13 - един от ръководителите на футбола в страната Ду Жаокай.