на живо

Съдят Роналдо за 1 млрд. долара (ВИДЕО)

Петкратният носител на „Златната топка“ го загази

Съдят Роналдо за 1 млрд. долара (ВИДЕО)

Съдят Кристиано Роналдо за над 1 млрд. долара! Петкратният носител на "Златната топка" е изправен пред колективен иск в САЩ заради популяризирането на най-голямата борса за криптовалути - Binance.

Според ищците, футгболната суперзвезда ги е подтикнал към губещи инвестиции с подкрепата си за Binance.

Новината идва седмица, след като Министерството на правосъдието в Щатите нареди на криптоборсата да плати 4.3 млрд. долара под формата на санкции и конфискации. Обвинението срещу Binance е, че улеснявала престъпниците да прехвърлят парични потоци.

Главният изпълнителен директор на криптоборсата Ченпенг Джао подаде оставка, като преди това призна за пране на пари.

Binance обяви партньорството си с Роналдо през ноември 2022 г. - колекция от непарични токени (NFT). Последните представляват виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но нямат собствена стойност в реалния свят. Използват се за отбелязване на собствеността върху нещо, като снимка или видео, например.

Най-евтиният токен от "CR7" колекцията струваше 77 долара при пускането си на пазара, но в момента може да бъде закупен срещу... 1 долар.

"CR7" се отнася до инициалите и номера на фланелката на Роналдо и се използва като марка в редица продукти - от обувки до парфюми, които му помогнаха да се превърне в един от най-богатите спортисти в света.

Ищците твърдят, че Роналдо е увеличил с 500% търсенията на Binance. Същевременно той все още не е разкрил колко е получил за рекламата.

Тези активи могат да се считат за ценни книжа и затова знаменитостите, които ги одобряват, трябва да спазват американското законодателство, обявиха от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).