на живо

О, Боже, нямаме хърватин... (ВИДЕО)

В Интер разчитат Брозович да продължи една невероятна серия

Хърватия може и да е двойно по-малка от България и като площ, и като население, но в момента няма по-голяма футболна сила на Балканите. Сребро на мондиала в Русия през 2018 г., бронз в Катар през декември.

"Ватрените" обаче могат да се похвалят и с друго феноменално постижение - в последните 10 сезона трофеят в Шампионската лига неизменно е печелен от хърватин.

Добрата новина за Интер е, че имат "шахматист" в редиците си - Марцело Брозович. Междувременно в Сити преговарят с Матео Ковачич от Челси, но ще могат да го използват чак през следващия сезон. Повод за притеснение в лагера на английския шампион, устремен към исторически требъл.

"Брозович, моля те, продължи серията", "Ти си надеждата на страната си в Шампионската лига", "Има само един Марцело Брозович", "Брозо шампион!", "С хърватския късмет към триумфа!" и "Ман Сити ще се измъчи без хърватин" са част от коментарите на фенове в социалната мрежа Туитър.

Хърватската серия започна през 2013 г., когато Байерн Мюнхен победи с 2:1 Борусия Дортмунд в германския спор за трофея. Тогава именно Марио Манджукич даде аванс на баварците след час игра, преди настоящият футболист на Сити Илкай Гюндоган да изравни от дузпа в 68'.

Ариен Робен вкара решителния гол в 89', а Манджукич отстъпи мястото си на Марио Гомес в четвъртата минута от добавеното време.

Година по-късно Реал Мадрид пречупи градския си съперник Атлетико във финала - 4:1 след продължения. Лука Модрич остана на терена до последния съдийски сигнал. Плеймейкърът беше в основата на драматичния обрат - асистира на Серхио Рамос за изравнителното попадение в добавеното време, преди Гарет Бейл, Марсело и Кристиано Роналдо да решат спора.

Разочарование за Чоло Симеоне и компания, които бяха повели в 36' чрез Диего Годин и останаха на секунди от триумфа. Но така е без хърватин в състава...

Продължаваме към сезон 2014/2015 и финала Ювентус - Барселона, спечелен с 3:1 от каталунците. Сред титулярите за бившия отбор на родната легенда Христо Стоичков беше неговият любимец - Иван Ракитич. Именно халфът откри резултата още в 4'.

Впоследствие Алваро Мората изравни в 55', но "блаугранас" взеха своето чрез Луис Суарес в 68' и Неймар в седмата минута от добавеното време. Ракитич бе сменен малко преди попадението, сложило точка на спора.

Стигаме до 2016 г. и поредната купа за Модрич и Реал Мадрид. Полузащитникът игра цял мач при успеха след продължения и дузпи. Тогава Рамос откри за кралския клуб в 15', преди Антоан Гризман да пропусне от бялата точка за "дюшекчийте" в 48'. Яник-Ферейра Караско все пак изравни и прати мача в допълнителни 30 минути.

При дузпите в грешник за Атлетико се превърна ветеранът Хуанфран. Модрич не беше сред изпълнителите за Реал, но помогна с присъствие, запазвайки хърватската серия жива.

Сезон 2016/2017 беше любопитен, тъй като нямаше как най-ценният трофей в клубния футбол да не попадне в хърватски ръце. Ювентус на Марио Манджукич срещу Реал на Модрич и Ковачич. Численото превъзходство на испанския гранд надделя за крайното 4:1, макар че Манджукич отбеляза за "Старата госпожа". Два гола на Роналдо, един от които с асистенция на Модрич, попадения още на Каземиро и резервата Марко Асенсио оставиха купата в Мадрид.

Хърватският успех беше гарантиран и през 2018 г. Реал на Модрич и Ковачич сломи Ливърпул, чийто екип носеше Деян Ловрен. Последният се отчете с асистенция при гола, който Садио Мане отбеляза за 1:1.

Карим Бензема и Бейл на два пъти обаче смълчаха мърсисайдци в онази кошмарна вечер за Лорис Кариус - 3:1 за Реал.

Сезон 2018/2019 маркира края на серията на Реал, но тази на Хърватия продължи! Ливърпул спечели с 2:0 срещу Тотнъм в един от най-скучните финали в историята на турнира.

Голове на Мохамед Салах от дузпа във 2' и на златната смяна Дивок Ориги в 87' бяха достатъчни. Ловрен остана неизползвана резерва за мърсисайдци, но пък беше особено активен в празненствата.

На следващата година триумфира Байерн след минимална победа над Пари Сен Жермен. Герой за мюнхенци стана юношата на съперника Кингсли Коман, който реализира в 59'. Десетина минути по-късно в игра за Байерн се появи хърватският национал Иван Перишич, за да обрече ПСЖ на провал.

Нещо подобно направи Матео Ковачич, появявайки се на терена в 80' при успеха с 1:0 за Челси срещу Манчестър Сити във финала през 2021 г. Тогава победното попадение беше дело на Кай Хаверц в 42'.

През миналия сезон Ловрен вече не беше част от Ливърпул и англичаните отново отстъпиха на Модрич и Реал Мадрид. Капитанът на Хърватия и носител на "Златната топка" за 2018-a беше сменен от Дани Себайос в последните минути при успеха с 1:0, осигурен от гол на Винисиус Жуниор.

И така до тази събота, когато Интер и Манчестър Сити се сблъскват във финала. "Гражданите" са фаворити, след като разбиха Реал с общ резултат 5:1 крачка преди спора за трофея в Истанбул. "Нерадзурите" обаче разполагат с Брозович, а Гуардиола и компания нямат време за хърватски паспорти. Пеп да му мисли! А дали ще спре хърватската доминация - разберете на 10 юни от 20:30 ч., пряко по bTV Action.