на живо

10 красиви спортни истории, които ще ви просълзят (ВИДЕО)

Когато човешкият дух триумфира над головете, секундите и точките

Двама триатлонци от Великобритания трогнаха целия свят. Алистър Браунлий се отказа от шанса си да спечели титлата в Световните серии и реши да помогне на брат си Джони, който почти колабира от изтощение метри преди финала в Мексико. Постъпката му бе приветствана като пример за спортсменство и себеотрицание. Нека си припомним още 10 истории, в които човешкият дух триумфира над головете, секундите и точките.

Дейвид Пърли

По време на Гран при на Холандия през 1973 г. британският пилот изоставя автомобила си и притичва през пистата, за да помогне на Роджър Уилямсън - негов колега, заклещен с главата надолу в горящ болид след катастрофа. Въпреки смелата си битка с огъня Пърли не успява да спаси Уилямсън, но все пак е удостоен с медал за храбростта си.

Пийт Гос

През 1996 г. по време на яхтена надпревара британецът получава съобщение, че конкурентът му Рафаел Динели е в сериозна беда в коварните води. Гос зарязва състезанието и плава през ураганни ветрове, за да открие Динели съвместно с Австралийските въздушни сили. Отличен е с орден.

Ники Хамблин

Новозеландката и американката Аби Д'Агостино се спъват една в друга четири обиколки преди финала в бягането на 5000 м от олимпийските игри в Рио. Хамблин помага на съперничката си да се изправи и я насърчава да завърши състезането. И двете бяха наградени с наградата "Пиер дьо Кубертен".

Марк Тейлър

В мача от 1998 г. между Австралия и Пакистан в Пешавар капитанът на "кенгурата" изравнява легендарен рекорд на сър Дон Брадман. Тейлър може да продължи и да запише най-добро постижение в историята, но предпочита да не го прави в знак на уважение.

Тим Смичек

Американецът води на Рафаел Надал с 6:5 в петия сет на Откритото първенство на Австралия миналата година. При 30:0 в негова полза испанецът праща в аут първия си сервис, след като човек от публиката нарушава задължителната тишина. Смичек се обръща към съдията и настоява грешката да не бъде зачетена. Впоследствие губи не само точката, но и мача.

Андрю Флинтоф

В края на 2005 г. Великобритания ликува след победата си над Австралия, а Андрю Флинтоф утешава съкрушения си съперник Брет Лий.

Елица Янкова

Кадрите как българката утешава Патрисия Алехандра Бермудес бяха сред най-трогателните на игрите в Рио. Елица прегърна разплаканата аржентинка след схватката за бронзовия медал.

Паоло Ди Канио

2000 г. "Уест Хем" играе срещу "Евертън". Резултатът е 1:1. Ди Канио е изведен в отлична позиция и спокойно може да отбележи победен гол в последните минути. Италианецът обаче избира да не го прави и хваща топката с ръце - вратарят на съперника Пол Джерард лежи контузен на терена. Мачът завършва наравно.

Луц Лонг

Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Адолф Хитлер е в ложата, а Джеси Оуенс е на път да отпадне в скока на дължина след два фаула. Германският фаворит Лонг съветва съперника си да маркира разбега си. Накрая Джеси триумфира със златния медал.

Джим Редмънд

На олимпийските игри в Барселона през 1992 г. британецът Дерек Редмънд се носи по пистата в полуфинала на 400 м. На втория вираж сухожилието в задната част на бедрото му се къса. Атлетът агонизира и отказва да повярва. Някъде от трибуните се появява баща му Джим, който го прегръща през рамо и му помага да стигне до финала. Десетки хиляди на стадиона аплодират със сълзи в очи.