на живо

54 екипажа стартират през уикенда в рали "България"

Рали шампионът ни Игнат Исаев стартира под грузински флаг

Lap.bg

Броени дни остават до старта на най-голямото ни международно автомобилно състезание – рали "България". От 19 до 21 май край морето ще се съберат 54 екипажа, основно от България и Турция. Състезанието е валидно за Европейския рали трофей, за Балканския рали трофей, с него започва националния ни рали шампионат, то ще осигури точки и на турските участници за тяхното първенство.

Според Председателя на БФАС Владимир Илиев „прогнозният и изстискан” бюджет на състезанието е около 163 хиляди лева, които би трябвало да постъпят както следва: 30 хиляди от касата на Федерацията, стотина хиляди са обещани от Община Варна, а за останалите се разчита на спонсори. Основните приоритети на Организатора са тържествеността и сигурността на участниците. До последния момент ще се работи по закърпването на пътя по новата скоростна отсечка „Козичино”, където ще има неутрализация през първия ден. По време на нея състезателите ще похапнат в местно заведение и след половин час ще я карат отново, само че в обратна посока, което е в разрез с международните правила. Шейкдаунът е на добре познатия скоростен етап „Аладжа манастир”, а официалното откриване – по традиция в центъра на Варна, пред катедралния храм „Свето успение Богородично”.

Новост през тази година е мястото на сервизния парк, който ще бъде разположен в района на Морска гара. Феновете, които няма да успеят да посетят състезанието ще могат да следят резултатите на живо в интернет. Решаващ за резултатите се очаква да е СЕ „Дюлино” с дължина 26,32км, с който започва ралито. Отново на два пъти ще се кара и супер специалния етап по бул. „Левски” в квартал „Чайка”, който вече носи името на загиналия варненски шампион Тодор Славов. Общо състезателната дистанция е 151.5км, а преходите са двойно повече.

Миналогодишният ни рали шампион Пламен Стайков тази година ще потегли с №1, но се състезава под флага на Грузия, заедно с навигатора си Давид Кварацхелия-Давидоне. Те водят още един грузински тандем. Българските очаквания свързваме с екипажа Игнат Исаев – Милен Илиев, които стартират под №15. Почти след тях ще се движат варненските надежди Станислав Владимиров – Чавдар Събев с №17, следвани плътно от ветерана Стоян Апостолов и дъщеря му Павлина.

Най-интересната група са участниците в RC4, където зад волана се завръща морското острие Тихомир Стратиев, воден от добре познатия Добрин Борисов. Днес във Варна преди премиерата на новия български филм „Бензин” Тихомир и Добрин ще представят новия си състезателен автомобил - Peugeot 208 R2. Достойна конкуренция ще бъде и софийският екипаж Григор Григоров – Даниел Миленков, които се надяват да са решили дребните проблеми по своята бегачка, която е от същия модел. Единственият дамски екипаж е в състав Диана Стоянова – Иванела Иванова със Citroen Saxo в клас RC5. След основната група участници ще стартира и обособената група Е1, има и два турски екипажа в клас К2.

Съответните скоростни отсечки ще бъдат затваряни за обичайното движение час и половина преди старта, а градският етап – 60 минути по-рано.

Кой сред 24 турски, 28 български и 2 грузински тандема ще изпие победното шампанско в 48-то издание на рали „България” – ще разберем в неделя. На днешната пресконференция Председателят на БФАС Владимир Илиев припомни, че на 16 май 2017 се навършва точно половин век от първия състезателен успех в кариерата на Илия Чубриков – първият българин-победител в рали „Златни”през далечната 1971 г. 

Тагове: