на живо

"Атлетик" Билбао отново завладя Севиля, поваляйки "Бетис" след дузпи

Баският гранд направи поредно велико измъкване в последните минути

Reuters

Вълшебните прояви на "Атлетик" Билбао на територията на Севиля явно не могат да бъдат изчерпани! "Баските лъвове", които само преди три седмици записаха последователни успехи над "Реал" Мадрид и "Барселона" на стадион "Ла Картуха", вдигайки Суперкупата на Испания, се класираха по изключително драматичен начин за полуфиналите на Купата на краля. Този път "червено-белите" елиминираха домакина "Бетис" след изпълнение на дузпи.

Отборът на треньора Марселино се измъкна от загуба още в редовното време, отбелязвайки изравнителен гол буквално с последната си атака, повтаряйки случилото се при гостуването на "Ибиса" от фазата на най-добрите 32 тима, когато победното попадение отново бе реализирано в добавеното време. Във финала за Суперкупата "Атлетик" също вкара, за да изравни в заключителната фаза на срещата, преди да триумфира в продълженията.

Снимка: Twitter

Двубоят не предложи зрелищен футбол, а "Бетис" изглеждаше като почти сигурен победител, когато в 84-ата минута резервата Хуанми отбеляза за 1:0 с добре насочено воле от границата на наказателното поле. "Атлетик" Билбао, в чийто титулярен състав не бяха нито Икер Муниайн, нито Иняки Уилямс, трудно изграждаше опасни нападения, но в четвъртата последна минута от добавеното време централният защитник Иниго Мартинес центрира, а Раул Гарсия шокира "бетикос" с перфектен изстрел с глава. Атакуващият халф бе точен за седми път през сезона във всички турнири, като шест от попаденията си е вкарал от средата на януари.

В двете продължения по 15 минути не се случи нищо запомнящо се, а след точни удари при първите дузпи на Раул Гарсия за гостите и Аиса Манди за домакините, двама от най-опитните футболисти на "Бетис" провалиха усилията на "вердибланкос". Първо Серхио Каналес стреля слабо и несериозно, оставяйки Унай Симон да спаси, а минута по-късно и Хуанми прати топката в средата на вратата, където отново бе застанал 23-годишният страж на "баските лъвове". Междувременно Уилямс и резервата Хон Морсийо бяха безупречни при своите удари и Юри Берчиче получи шанс да класира своя тим за следващата фаза. Левият бек реализира и "Атлетик" Билбао се присъедини към "Барселона", "Севиля" и "Леванте" на полуфиналите.

Снимка: Twitter

Това е трети пореден случай, в който "червено-белите" печелят при изпълнение на дузпи в сблъсък за Купата на краля, след успехите над "Елче" и "Тенерифе" през миналия сезон. Триумфът до голяма степен е и сладък реванш за поражението от "Бетис" на полуфиналите през 2005 година, когато "вердибланкос" на свой ред спечелиха при дузпите.

"Атлетик" Билбао вече има 11 успеха в последните 14 мача от съперничеството, докато победите на "Бетис" са само две. Преди срещата, отборът на Мануел Пелегрини все още бе един от двата представителя на големите пет европейски първенства, който не бе губил през новата 2021 година. Но след осем поредни двубоя без поражение на "зелено-белите", сега вече единствено "Манчестър Сити" може да се хвали с това постижение.

Грандът от Баската област в Испания увеличи още повече надеждите си, че през април ще играе в два финала за Купата на краля. Първо в този от миналия сезон срещу "Реал Сосиедад" на 3 април, а след това и на 17-и, за когато е планиран решителният сблъсък от настоящото 119-о издание на турнира. "Атлетик" Билбао не е печелил трофея от 1984 година. Жребият за следващата фаза е в петък.