на живо

Боксьор, но без ръкавици: Хърватите се чудят дали това е Мате Парлов

В Пула не са доволни от скулптурата на Мария Улевич-Галетович и Горка Остойич-Цвайнер

Помните ли бюста на футболиста Кристиано Роналдо в Мадейра? Беше пълен провал!

Сега ще ви разкажем за подобен случай в Хърватия. В град Пула преди дни беше открит паметник на боксьора Мате Парлов - олимпийски шампион от Мюнхен 1972. 

Той е един от най-обичаните спортисти в балканската страна. Докато Хърватия все още беше част от Югославия, Парлов печелеше отличия, както при аматьорите, така и при професионалистите. Освен че стъпи на олимпийския връх в категория до 81 кг, той се окичи със златен медал от световното първенство през 1974 и два пъти триумфира на европейското - 1971 и 1973 г. При професионалистите записи 24 победи, 3 загуби и 2 равенства, като спечели и европейската титла в полусредна категория.

Целият живот на Парлов е свързан с град Пула. Там започва боксовата му кариера през 1964 г., когато е на 16. Там се установява и след края на кариерата си 1980 г., а след това става треньор на националния тим на Югославия.

За това в града приветстваха идеята за статуя на боксьора, избран за най-добрия хърватски спортист на ХХ век. С нетърпение стотици местни жители и роднини на Парлов се стекоха пред кафенето, на което той беше собствени. И се радваха на решението техния любимец да бъде увековечен, поне докато кметът Борис Милетич и синът на боксьора Матко не показаха на присъстващите творението на скулптурката Мария Улевич-Галетович и автора на концепцията за паметник Горка Остойич-Цвайнер!

Присъстващите видяха Парлов, но без боксови ръкавици, без шорти... "Това всъщност той ли е?", питаха се местните. "Не беше ли Парлов боксьор? Какво е това?", добавят още те.

Остойич-Цвайнер обяснява, че идеята му е била Парлов да бъде представен не само като боксьор, но и като интелектуалец. 

Всъщност Парлов вече си има паметник, по който се разпознава, че е боксьор. Той се намира в град Фажана и беше открит през 2018 г.