на живо

Поглед назад: Българските грандове в Шампионска лига

Започваме от далечната 1960 година и стигаме до днес

В сряда на националния стадион "Васил Левски" ще се изиграе един от най-очакваните мачове в България за последното десетилетие. Лудогорец приема Реал Мадрид във втория мач от груповата фаза на най-комерсиалния футболен турнир - Шампионска лига.

Часове преди срещата един поглед назад във времето към други значими срещи с европейски грандове, изиграни на родна земя, както и някои от най-видните играчи, участвали в тях, в кампаниите на Купата на европейските шампиони (1955-1992) и по-късно Шампионска лига (след 1992).

12 октомври 1960 - шестнадесетинафинал реванш - стадион "Васил Левски" - 50 000 зрители

ЦСКА - Ювентус 4:1

Българският тим тотално надиграва Ювентус през всичките 90 минути, като си личи вдъхновението и желанието за реванш след загубата с 2:0 в Италия. Армейците са подкрепяни от около 50 000 зрители на националния стадион и продължават в следващата фаза на турнира.

10 ноември 1965 - стадион "Георги Аспарухов"- 45 000 зрители

Левски - Бенфика 2:2

Левски постига престижно равенство в този първи осминафинален мач - 2:2, но след загуба с 2:3 в реванша в Лисабон е отстранен и не продължава в турнира.

Един от най-добрите играчи за своето време и легенда на Бенфика Еузебио взема участие в този мач, като отбелязва и двата гола пред българската публика.

26 април 1967 - полуфинал реванш - стадион "Васил Левски" - 70 000 зрители

ЦСКА - Интер Милано 1:1

ЦСКА изиграва един от добрите си мачове в Европа срещу именития съперник, като съумява да указва натиск през по-голямата част от срещата. Въпреки развитието на двубоя, италианците откриват първи чрез Факети, но Радлев изравнява 16 минути по-късно. Армейците се оказват много близо, но така и не успява да стигне до победата.

Легендата на Интер Джачинто Факети участва в мача, като отбелязва и единствения гол за Интер. Италианецът записва 629 мача за клуба си и въпреки че е защитник, отбелязва 75 гола. През януари 2004 е обявен за президент на Интер и заема поста до смъртта си през 2006.

7 ноември 1973 - осминафинал реванш - стадион "Васил Левски" - 80 000 зрители

ЦСКА - Аякс 2:0

След загубата с 0:1 в Амстердам, отборът на ЦСКА е пределно мотивиран да се представи подобаващо пред седемдесетте хиляди зрители у дома и успява. Армейците изиграват един от най-знаменитите мачове в българската клубна история и детронират трикратния европейски клубен шампион Аякс, побеждавайки го с 2:0.

20 ноември 1974 - четвъртфинал реванш - стадион "Васил Левски" - 70 000 зрители

ЦСКА - Байерн Мюнхен 2:1

ЦСКА постига престижна победа над немския гранд, обръщайки резултата, след като до 41-та минута губи с 0:1. Въпреки непрестанните опити и атаки до края на двубоя, армейците не успяват да извоюват по-голяма победа, която да ги класира напред в турнира.

Отличаващи се имена в състава на Байерн са легендите на немския футбол Франц Бекембауер и Ули Хьонес.

17 септември 1975 - шестнадесетинафинал реванш - стадион "Васил Левски" - 60 000 зрители

ЦСКА - Ювентус 2:1

ЦСКА отново побеждава именит съперник на българска земя и то след обрат на резултата от 0:1 до 2:1. Армейците не успяват да повторят разгрома над италианците от 1960 година, като си личи, че торинци са си взели поука и са по-внимателни при това си гостуване в София.

Сред титулярите на Ювентус личи името на легендарния италиански вратар Дино Дзоф.

19 септември 1979 - стадион "Георги Аспарухов" - 30 000 зрители

Левски- Реал Мадрид 0:1

Левски губи домакинския си мач с минималното 0:1, като следва и загуба в реванша в Испания с 0:2. Това е първото и единствено (до сряда) гостуване на "Лос Меренгес" в България.

Сред значимите имена в състава на мадридчани са тези на Сантиляна и на сегашния наставник на испанския национален отбор Висенте Дел Боске.

18 март 1981 - стадион "Васил Левски" - 60 000 зрители

ЦСКА - Ливърпул 0:1

ЦСКА излиза срещу Ливърпул след тежката загуба с 5:1, претърпяна на "Анфийлд" . Изходът от тези мачове изглежда предрешен още преди мач в София и армейците излизат за своята чест. Въпреки че губят с минималното 0:1, българите играят добре и само липсата на късмет не им позволява да победят именития си съперник.

17 март 1982 - стадион "Васил Левски" - 70 000 зрители

ЦСКА - Ливърпул 2:0

При втората среща на българска земя между двата клуба в две поредни кампании ЦСКА се оказва крайният победител. Въпреки че губият с 0:1 в Англия, армейците са по-настоятелни на родна земя и с два гола на Стойчо Младенов отстраняват мърсисайдци, предвождани от легендарния Боб Пейсли.

Най-известните съперници, превърнали се в легенди на клуба от "Анфийлд", изправили се срещу ЦСКА, са Кени Далглиш, Греъм Сунес и Иън Ръш.

7 април 1982 - стадион "Васил Левски" - 70 000 зрители

ЦСКА - Байерн Мюнхен 4:3

В първия полуфинален мач ЦСКА домакинства на немският колос Байерн и изиграва един от най-добрите си мачове, постигайки гръмка победа с 4:3. Интересното е, че армейците водят с 3:0 до 18-та минута. В крайна сметка, не толкова добрият турнирен резултат се оказва недостатъчен за армейците, те губят с 4:0 в Мюнхен и не успяват да стигнат до финал и да сътворят сензация, ставайки първият български отбор с подобно постижение.

Интересни имена от състава на Байерн са Карл Хайнц Румениге и Клаус Аугенталер.

29 септември 1993 - стадион "Васил Левски" - 50 000 зрители

Левски - Глазгоу Рейнджърс 2:1

Левски изиграва може би най- паметния в историята си мач в Европа. Двобоят е мач реванш от първия предварителен кръг на Шампионската лига. Левски губи гостуването си в Шотландия с 3:2, но съумява да продължи напред след драматична победа с 2:1. Победния гол отбелязва Николай Тодоров-Кайзера в 90-та минута на мача с топовен шут от около 40 метра, за да зарадва петдесетхилядната публика на националния стадион и да класира отбора си на осминафинал, в който сините играят срещу Вердер Бремен.

20 октомври 1993 - стадион "Васил Левски"

Левски - Вердер Бремен 2:2

В първия двубой Левски постига престижно равенство у дома 2:2, и то след като губи с 0:2 до началото на второто полувреме. В крайна сметка, след загуба в Германия с 0:1 сините са отстранени от турнира.

В двубоите за Вердер участие взема Марко Боде, който със своите 101 гола за тима остава на челно място в голмайсторската класация и до днес.

Настъпват години, в които българските тимове продължават редовното си участие в най- престижната клубна надпревара в Европа, но не успяват да изтеглят интересни и именити съперници. Негативен за родните отбори се оказва периодът 1994-1997, когато не излъчваме нито един участник турнира.

Следващият голям пробив, във вече Шампионската лига, прави отборът на Левски през сезон 2006/2007, когато сините успяват да се класират за групите на турнира, ставайки първият български отбор постигнал това и успял да докарат магията на турнира на родна земя.

Сините изтеглят една от най-тежките групи и се оказват в компанията на Барселона, Челси и Вердер Бремен. Отборът на Левски остава последен в групата си, но въпреки това играе пред препълнените трибуни на националният стадион "Васил Левски".

Въпреки че тимът не постига победа, играчът на сините Мариан Огнянов отбелязва красиво попадение, което е и първо за роден отбор в турнира, в домакинството срещу Челси.

Благодарение на това участие на сините от София, българските фенове имат възможността да наблюдават на живо едни от най-големите звезди на световния футбол.

Играчи от ранга на Роналдиньо, Деко, Дидие Дрогба, Франк Лампард, Джон Тери, Ашли Коул, Карлес Пуйол, Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Михаел Балак, Пер Мертезакер и Мирослав Клозе играха пред българските фенове.

След много силни мачове в предварителните кръгове, изпълнени с драма и героизъм, българският шампион Лудогорец успя да намери своето място в европейския футболен елит и сега е техният ред да доведат поредната група от световноизвестни тимове и играчи пред българската публика, превръщайки се във втория роден отобр, който участва в и груповата фаза на Шампионската лига. Нека пожелаем успех на момчетата на Георги Дерменджиев!