на живо

Дерби за 715 милиона евро

"Юнайтед" и "Сити" ще изиграят най-скъпия футболен мач в историята

Getty Images

Дербито на Манчестър ще е най-скъпият мач в историята на футбола. „Манчестър Юнайтед” и „Манчестър Сити” се срещат в четвъртия кръг на Висшата лига, а финансовите параметри около битката изглеждат зашеметяващи.

Снимка: Getty Images
Над 600 млн. лири (почти 715 млн. евро) е пазарната стойност на играчите на двата отбора, които ще вземат участие в двубоя.

Мениджърите на тимовете – Жозе Моуриньо („Юнайтед) и Пеп Гуардиола („Сити”) не спестиха и цент с трансферите си това лято, а целта е една – титлата от Висшата лига.
Снимка: Getty Images
Пол Погба и Джон Стоунс са най-скъпите покупки в двата лагера. Френският халф пристигна в „Манчестър Юнайтед” от "Ювентус" срещу 89 млн. лири (105 млн. евро). 
Снимка: Getty Images
Английският централен защитник пък се присъедини към „Манчестър Сити” от "Евертън" срещу 47,5 млн. лири (56,5 млн. евро). 
С присъствието на Погба в центъра на терена цената на вероятния титулярен състав на „червените дяволи” достига колосалните 328 млн. лири (390 млн. евро)
Снимка: Getty Images
Шестима от титулярите на Моуриньо са стрували по над 30 млн. лири (35 млн. евро) на клуба. Част от този списък освен Погба е и котдивоарският защитник Ерик Байли, който беше закупен от "Виляреал" за 31,5 млн. лири (37 млн. евро). 

Люк Шоу е друг защитник, който струваше над 30 млн. лири на „Юнайтед” и който се очаква да бъде титуляр в събота. Триото в атака Уейн Рууни, Хуан Мата и Антони Марсиал пък общо са стрували на английския гранд над 100 млн. лири (119 млн. евро).

Снимка: Getty Images
Очаква се и тримата да са титуляри зад гърба на централния нападател Златан Ибрахимович. Ибра, отбелязал над 360 гола в кариерата си, беше взет като свободен агент, след като напусна ПСЖ.
Снимка: Getty Images
Селекцията на „Манчестър Сити” обаче няма да отстъпва по никакъв начин. Клубът вложи 168 млн. лири (200 млн. евро) за Джон Стоунс („Евертън”), Лерой Сане („Шалке 04”), Илкай Гюндоган („Борусия Дортмунд”), Габриел Жезус („Палмейрас”) и Нолито („Селта”) само това лято.

Бранителят Стоунс и нападателят Нолито пък сякаш веднага паснаха на състава на Пеп Гуардиола и се очаква в събота да излязат като титуляри. Испанското острие ще трябва да замести подобаващо дългогодишния голмайстор на „гражданите” Серхио Агуеро, който е наказан за три мача.

Снимка: Getty Images
Рахим Стърлинг, който струваше на „Сити” 44 млн. лири (52 млн. евро) при трансфера му през 2015 г. от „Ливърпул”, също е възможно да се озове на върха на атаката, след като отбеляза два гола в първите си три мача за сезона във „Висшата лига”.

Където и да бъде поставен на терена, Стърлинг почти сигурно ще е титуляр заедно с най-скъпия футболист в състава на Гуардиола – Кевин де Бройне.  
Белгиецът дотук оправдава онези 55 млн. лири (65 млн. евро), които „гражданите” дадоха миналата година на „Волфсбург”, за да го купят.
Снимка: Getty Images
С неговото присъствие и това на Фернандиньо и Давид Силва, полузащитата на „Манчестър Сити” ще струва 170 млн. лири (202 млн. евро).

Общите 600 млн. лири (715 млн. евро) не включват футболистите, които по всяка вероятност ще останат на скамейката за сблъсъка. Между тях е име като Хенрик Мхитарян (26 млн. лири – 30 млн. евро), а все пак извън групата е Серхио Агуеро, който струва 38 млн. лири (45 млн. евро).
Снимка: Getty Images
В най-богатата лига в света дойде време за най-скъпия мач. Дербито на Манчестър е един от най-очакваните сблъсъци от всеки фен на английския футбол. След изключително активното трансферно лято остава да разберем - могат ли парите да донесат незабавни успехи на един от двата гранда и кой ще бъде той.