на живо

Дино Хотич - надеждата на "Марибор" и Словения

20-годишният полузащитник е спряган за един от най-големите таланти на словенския футбол

nkmaribor.com

Дино Хотич е роден на 26 юли 1995 г., отраснал е в школата на Марибор”.

Той дебютира за първия отбор едва 17-годишен, но изявите му с „виолетовата” фланелка не впечатляват на „Людски врът”… или поне в началото. „Напрежението, което чувствах тогава… просто не издържах”, спомня си Хотич.

Снимка: siol.net

Три години по-късно Дино вече е готов и играе първия си мач в евротурнирите с родния си „Марибор”, а съперник е… „Левски”.

В първия си сезон с фланелката на „Марибор” Хотич изиграва само три мача в шампионата на Словения. Картинката се повтаря и през следващите няколко сезона и затова той решава да пробва късмета си другаде. Озовава се в „Кършко”. Там само след няколко мача убеждава „Марибор”, че мястото му е на „Людски врът”.

Когато се завръща „у дома” тимът го очаква с широко отворени обятия. Хотич дори получава номер 10, който до скоро е принадлежал на македонската звезда на „виолетовите” - Агим Ибраими, който напуска отбора в посока „Астана” след голям скандал със спортния директор Златко Захович.

„Когато си тръгна, той (б.р. Ибраими) ми каза да взема неговия номер. Преди да го направя говорих със съотборниците си, за да разбера дали някой има против", споделя младият футболист.

"След дебютния си мач в Лига Европа мога да кажа, че в евротурнирите темпото и интензивността на играта са по-високи. Ще свикна. Мисля, че можем да сме доволни от нулевото равенство с „Левски”. Ще се опитаме да ударим съперника в София. Ако вкараме, ще получим голямо предимство и смятам, че ще продължим напред. В София ще имаме сериозна подкрепа от нашите фенове и вярвам, че с тяхна помощ ще се справим с „Левски”, казва Хотич веднага след първия мач между "Марибор" и "сините" в Словения.

Снимка: siol.net

Според 20-годишния футболист благодарение на треньора Дарко Миланич отборът вече има различен облик: „Мисля, че нещата се развиват в правилната посока за нас. С всеки следващ мач ще ставаме по-добри”.

„Марибор” е най-титулувания словенски отбор и затова наличието на млади и перспективни местни футболисти в него е като глътка чист въздух за цялата нация.

А дали Дино Хотич ще заблести и ще накара цяла Словения да се гордее с него, само времето ще покаже. Но определено изгледите са повече от обнадеждаващи.

Срещата-реванш от втория предварителен кръг на Лига Европа между "Левски" и "Марибор" е в четвъртък (21 юли) от 20:00 часа и ще бъде предава пряко по bTV.