на живо

Фантастичната четворка на ПСЖ се развихри за разгром над "Монпелие"

Шампионът на Франция с четвърта поредна победа при Маурисио Почетино

Getty Images

"Пари Сен Жермен" постигна категорична победа с 4:0 над гостуващия "Монпелие" в първа среща от 21-я кръг на френската Лига 1. Шампионите имаха тотално превъзходство в срещата, а шоуто в нападение бе сътворено от събралата се на терена "фантастична четворка", както неотдавна бе наречен квартетът на Килиан Мбапе, Неймар, Мауро Икарди и Анхел Ди Мария.

Успехът е четвърти пореден под ръководството на Маурисио Почетино, както и пети в последните седем кръга от първенството. "Монпелие" вече има пет поражения в същия период, като не е спечелил нито една среща и продължава да се свлича стремглаво в класирането.

Снимка: Getty Images

ПСЖ започна двубоя като лидер в таблицата - за 12-и път в историята си "червено-сините" заемаха първото място след 20 кръга, а само в четири от предишните 11 случая те не са печелили титлата.

Шансовете на техния гост за положителен резултат на "Парк де Пренс" намаляха драстично още в 19-ата минута, когато вратарят Жонас Омлен бе изгонен с директен червен картон. Стражът първо получи само жълт картон за грубо нарушение срещу избягалия зад защитата Мбапе, но главният съдия Уили Делажо преразгледа ситуацията чрез VAR и прати швейцареца под душовете.

Снимка: Getty Images

Озадачаваща обаче бе реакцията на рефера минута по-рано, когато не вдигна дори жълт картон за грубо влизане на Неймар в краката на Тежи Савание - плеймейкърът на "Монпелие" бе титуляр за първи път от 16 декември насам.

Очакваше се неговото присъствие да бъде много ценно за тима от Южна Франция, предвид контузията на голмайстора Анди Делор. Друг от основните играчи в състава на Мишел Дер Закарян - Флоран Моле, също трябваше да напусне мача преждевременно, след като получи контузия в 34-ата минута. Докато Жорис Шотар се появи на негово място, "Монпелие" остана с девет човека на игрището и ПСЖ се възползва мигновенно. Великолепна комбинация по оста Неймар - Ди Мария - Мбапе доведе до попадение на младата френска суперзвезда - негово 13-о от началото на шампионата.

Снимка: Getty Images

До почивката "Монпелие" пропусна шанс при разбъркване в наказателното поле, когато Гаетан Лаборд стреля с глава над вратата. Почетино още на почивката замени вратаря Кейлор Навас със Серхио Рико, а 15 минути след старта на втората част домакините решиха двубоя с три последователни голови атаки. Неймар реализира след пореден неудържим пробив на Мбапе.

Снимка: Getty Images

Бразилецът вкара в своя мач №100 с екипа на ПСЖ и вече има 81 попадения като част от клуба. Към тях трябва да прибавим и 41 асистенции, чрез които Неймар се превръща в най-резултатния, като преки участия за попадения, футболист на ПСЖ в рамките на 100 двубоя.

Веднага след подновяването на играта Мауро Икарди вкара третия си гол в последните четири мача. Гостите, сякаш изпаднали в транс и тотално загубили желание за битка, инкасираха за трети път в рамките на три минути, когато Мбапе се възползва от супер пасове на Неймар и Икарди, за да реализира в опразнената врата. Нападателят на ПСЖ вече е едноличен лидер при голмайсторите на Лига 1 с 14 гола - два повече от звездата на "Реймс" Булай Диа.

Снимка: Getty Images

Парижкият гранд постигна общо 30-а победа в 69 официални мача срещу "Монпелие". За първи път в историята на съперничеството на ниво Лига 1 столичният тим записва поредица от четири успеха над южняците, които бяха надиграни с поне четири гола разлика в четвърта поредна визита на "Парк де Пренс". Това се случва едва за трети път в историята на френския елит след серията на "Нант" срещу "Ница" в края на 70-те години на миналия век и тази на ПСЖ срещу "Дижон" между 2018 и 2020 г. В допълнение, "Монпелие" остава с едва един вкаран гол в последните си девет визити на ПСЖ.

Отборът на Дер Закариан не е печелил от 12 декември (3:2 в Ланс) и вече има втората най-слаба защита в шампионата с 39 допуснати гола за едва 21 кръга. Този път и обичайно надеждното нападение не можа да помогне на гостите, оставайки без гол едва за четвърти път през сезона.

Снимка: Getty Images

ПСЖ спечели четвърто поредно шампионатно домакинство без да допусне гол, реализирайки общо 13 пъти в тези двубои. Шампионите остават с най-силната отбрана в първенството, инкасирайки само 11 попадения, както и с най-резултатната атака - 48 гола.

Тимът на Почетино дръпна на върха в подреждането на Лига 1 с 45 точки - три повече от втория "Лил", за който предстои тежко гостуване на "Рен" през уикенда (24 януари, 18:00 ч., RING). "Олимпик" Лион изостава на пет точки от парижани преди дербито срещу "Сент Етиен" в неделната вечер (22:00 ч., RING).