на живо

Франческо Тоти - вечният, неповторимият (ВИДЕО)

Легендата ще сложи капитанската лента на "Рома" за последен път

Легендите - онези умело разказани интригуващи истории, които те вдъхновяват и карат да се чувстваш добре. Осъзнаваш, че вероятно са ако не изцяло плод на нечие богато въображение, то поне силно преувеличени. И все пак са толкова красиви, че ги слушаш в захлас.

Рим, Вечният град, който някога е представлявал империя, пази безброй легенди. Една от тях е за вярност и чест, поредната. Различава я това, че е истинска, жива и си има име - Франческо Тоти.

"Ил Капитано" е седмо поколение римлянин. Израства в Порта Метрония, където почти всички са привърженици на "Рома", включителни и родителите му Лоренцо и Фиорела.

Прохожда на 9 месеца, а на 4 годинки вече подритва футболната топка със завидна лекота. Времето минава и силата на удара му се увеличава, в което се убеждават съседите. Фамилия Тоти често чува репликата: "Дано от това момче наистина стане играч".

На една семейна ваканция 5-годишният Франческо не откъсва очи от играещите футбол на плажа по-големи деца. Баща му ги моли да включат мъника в мача. Голяма грешка, защото в следващите минути малкият Тоти владее топката непрекъснато, никой не може да му я отнеме.

Майка му Фиорела обаче има по-важна роля за кариерата на Франческо. Съпровожда го на всяка негова тренировка във "Фортитудо", "Смит Трастевере", след това и в "Лодиджиани".

"Мама знаеше какво прави. Тя ми е помагала страшно много в кариерата ми. Онези дни бяха трудни и за нея. Возеше ме на тренировки. Чакаше ме пред оградата, понякога по два-три, четири часа. Седеше там, независимо дали е студено или топло, дали вали или е слънчево... Заради моята мечта седеше."

"Мислех само за футбол, но в училище внимавах и се стараех. Поддържах приличен успех, за да не я ядосвам", признава Тоти.

Талантливото момче от "Лодиджиани" бързо попада в полезрението на големите отбори в Италия. През 1987 г. на гости на Фиорела дошли представители на... "Лацио". Те ѝ обяснили, че Тоти им е обещан от "Лодиджиани" и се нуждаят само от нейното съгласието.

„Не, няма да ходи в "Лацио". Ние сме порядъчно римско семейство, няма как...", отсякла Фиорела.

Впоследствие гневът ѝ се стоварил върха треньорите в школата на "Рома", които "проспали" готвения трансфер. В крайна сметка Франческо облякъл екипа на "римските вълци". Там той винаги играел с по-големите, като веднъж дори влязал неправомерно при 15-годишните - две групи над своята.

На младини Тоти мечтае един ден да стане легенда на клуба, а халфът Джузепе Джанини е неговият идол. Последният носи прякора Принца на Рим и има 318 мача и 49 попадения за "джалоросите".

През 1993 г. 16-годишният Тоти бележи два гола за U20 срещу "Асколи", но е сменен на полувремето. Обяснението: треньорът на първия отбор Вуядин Бошков има сериозни кадрови проблеми преди шампионатния мач с "Бреша" и иска Тоти в групата за двубоя.

Франческо влиза в игра в края на въпросната среща, при резултат 2:0 за "Рома", заменяйки голмайстора на тима Руджерио Рицители. Датата на официалния му дебют е 28 март.

За Тоти следва година и половина под ръководството на Карло Мацоне. Опитният стратег рядко оставя Франческо да запише пълни 90 минути, за да не се измори или... възгордее.

Резултатите на "вълците" обаче са незадоволителни и Карлос Бианки сменя Мацоне. Престоят на аржентинеца в "Рома" е истински кошмар за Тоти. Бианки мрази местните и дели състава на "римляни" и "други". Първите, включително и Тоти, са предимно резерви. Треньорът ненавижда младата надежда, опитва се да му отнеме фланелката с №10, а накрая поставя ултиматум на ръководството "Или аз, или Тоти". Уволнен е в същия ден.

Начело на "джалоросите" застава заклетият пушач Зденек Земан, около когото винаги има гъст облак дим.  Въпреки това чешкият специалист успява да види класата на Тоти. Талантът е върнат в първия отбор, отново получава любимата си 10-ка, а година по-късно сбъдва и една от големите си мечти - слага капитанската лента.

"Решението не беше мое. Това бе волята на съотборниците му. Проведохме гласуване, което беше спечелено от опитния Алдаир. Но той се отказа от лентата, а останалите посочиха Тоти. Франческо е спокоен, не се кара, не повишава тон, но заговори ли - всички слушат. Перфектният лидер на "Рома", връща се назад във времето Земан.

И така Тоти пристяга ластика, държащ дългата му коса зад челото, вади фланелката извън гащетата и прилежно слага наобратно капитанската лента. Като Джанини. В следващите близо две десетилетия обаче "Ил Капитано" задминава своя идол.

През сезон 2000/01 новият Принц на Рим извежда "Рома" до едва третото Скудето в клубната история. Титлата е подпечатана в последния кръг с успех с 3:1 над "Парма", а Тоти открива резултата на "Олимпико". Онзи отбор на "джалоросите" е пълен с величия - Кафу, Алдаир, Кандела, Томази, Батистута и т.н. Наставник пък е Фабио Капело.

Триумфът може да се сравнява само със завоюваната световна титла през 2006 г. Тогава "Скуадрата" печели Мондиала в Германия, въпреки че е близо до отпадане още на 1/8-финалите... от Австралия. Италианците, останали с 10 души, удържат крехката си преднина, осигурена от капитана на "Рома" с гол от дузпа.

2007 г. е най-силната на Тоти - 32 гола и 15 асистенции в 50 срещи, което му носи "Златната топка". Сезонът обаче е белязан от тежкото поражение с 1:7 срещу английския "Манчестър Юнайтед" в Шампионска лига.

"Преди години имаше дори един момент, в който мислех да напусна "Рома" заради "Реал" Мадрид. Когато един толкова успешен отбор, вероятно най-силният в света, те иска в състава си, започваш да си мислиш какво би било... Как би било другаде. Имах разговор с президента на "Рома", който ми повлия. Но най-важният разговор бе със семейството ми. Той отново ми показа за какво става дума в живота. Домът е всичко", пише Тоти в писмо към тифозите.

Навярно мама Фиорела отново се е намесила и е сложила нещата в ред. Тоти не би си позволил да я разочарова по никакъв начин.

Франческо остава, "Рома" обаче малко по малко тръгва надолу, най-вече заради влошеното финансово състояние на клуба. Столичният гранд се отдалечава от битките за трофеи, а Тоти носи отбора на гърба си... поне до идването на власт на настоящите американски собственици.

С новите средства "вълците" се върнаха в челото на Серия "А", но застаряващият Тоти имаше все по-малка роля. Въпреки че не получаваше достатъчно игрово време капитанът неведнъж влезе като резерва и измъкна отбора в трудни моменти.

До днес - денят, от които всички фенове на "Рома" се страхуваха. Срещу "Дженоа" Принцът на Рим ще изиграе последния си мач с екипа на любимия отбор. Билетите за двубоя бяха изкупени за по-малко от 24 часа. А "Олимпико" не е бил пълен от години...

Тифозите се готвят за емоционално сбогуване със своя идол. "Ил Капитано" получи стотици хиляди благодарствени съобщения, колажи и видеа.

След 25 години вярност, 618 мача и 250 гола, Тоти го заслужавa. Той се превърна в кошмар за кръвния враг "Лацио", разписвайки се общо 11 пъти във вратата на "орлите" - рекорд за Дерби Делла Капитале. Втори е във вечната голмайсторска листа на Серия "А", на 24 попадения от лидера Силвио Пиола. Освен всичко друго, на 38 години, Франческо стана най-възрастният играч с гол в Шампионската лига.

Завършва кариерата си с едва пет трофея, но за този четвърт век Тоти не изневери на себе си и на своята "Рома". "Не бих заменил Скудетото от 2001 г. дори за 10 с "Юве" или "Милан", казва Франческо.

Лъскавите титли и купи в спорта са ценни. Дали обаче няма по-важни неща от тях? Например как и с цената на какво са постигнати. След години никой няма да помни устремилите се към требъл с "Юве" предатели Пянич и Игуаин. Времето ще ги накаже със забрава или в по-лошия случай - няма да го направи. А легендите? - Те се помнят!

"Надявам се да съм ви направил горди.

Може да се каже, че аз съм типичен римлянин, консервативен и дори скучен. Живях с родителите ми до деня, в който се сгодих за Илари, съпругата ми. Знам, че това, което най-много ще ми липсва са точно ежедневните неща - тренировките, разговорите в съблекалнята или на кафе със съотборниците.

Но може би, ако се върна като директор в клуба един ден, всичко това ще имам отново.

Хората ме питат - как може да изкараш целия си живот в Рим?

Рим е семейството, приятелите, хората, които обичам. Рим е море, планини, паметници.

Рим, това са римляните, разбира се.

Рим е жълтото и червеното.

Рим за мен е светът.

Този клуб и този град са целият ми живот. Завинаги."

*Част от писмото, което Тоти пише до тифозите преди началото на сезона