на живо

Гласът на "Наполи" (ВИДЕО)

За тифозите на "адзурите" Марадона е Бог, но любимецът е друг

Кратка разходка из Неапол ще ви срещне само и единствено с фенове на местния тим. Жителите на града обожават футбола, а в сърцата им няма място за друг отбор освен "Наполи".

Ако ги попитате кой е любимецът им в момента, ще чуете едно познато на малцина име - Даниеле Белини. Не капитанът Марек Хамшик, нито малкият магьосник Дрийс Мертенс, нито пък лудият страж Пепе Рейна.

Белини е гласът на "Наполи", дикторът на стадион "Сан Паоло". Известен още със своя прякор - Децибел, той доби популярност със силните си викове при всяко едно от рекордните 36 попадения, които Гонсало Игуаин отбеляза през миналия сезон с фланелката на "адзурите".

След един от головете на Ел Пипита, Белини също постави рекорд, произнасяйки цели 9 пъти "ГОН-СА-ЛО".

Изпълненията му впечатлиха и някои футболни коментатори, които решиха да проверят какво е чувството да изкрещиш няколко пъти името на аржентинския голаджия и да вложиш еМОЦИя в това.

Докато Игуаин се превърна от обожаван в мразен за едно лято заради трансфера си в "Ювентус", Белини е все така на почит в Неапол.

Той е в "Наполи" от 2010 г., съвместявайки работа в клуба с професията си на радиоводещ.

"Преди 7 години работех за малка местна радиостанция. Един ден получих обаждане от "Наполи". Дикторът на стадиона беше напуснал и спешно търсеха заместник. Ставаше дума само за двубоя с "Юве", т.е. предстояха ми проби. Приех без да се замислям. Мачът беше страхотен, а емоциите, които изпитах тогава - неописуеми. Слях се с феновете още от първия опит, може би защото аз съм един от тях. Останалото е история...", разказва Даниеле.

Белини е луд фен на "партенопеите". Роден и израснал в Неапол, за него "Наполи" е религия. Детството му съвпада с най-силния период в историята на клуба.

През 80-те години на миналия век "адзурите" са фактор не само в Серия "А", но и в евротурнирите. Разполагат с играчи като Марадона, Карека и Алемао.

В семейството Белини любовта към "Наполи" се предава от поколение на поколение, като най-големият фен е... майката на Даниеле.

"Мама е силен характер, но ме пазеше твърде много. Отне ми доста време да я убедя, че всичко ще е наред, ако отида на "Сан Паоло". Преди това не пропусках мач на "Наполи" по телевизията и мечтаех как един ден ще съм на стадиона", продължава Белини.

Може и да наричат Даниеле Децибел, но му отнема цяла вечност да надделее в словесния спор с нежната половина от родителското тяло. Той стъпва за пръв път на "Сан Паоло" на 16-годишна възраст...

Сега поне има извинение - там е работното му място.

"Сбъднах мечтата си. "Наполи" е моят живот и за мен е чест да бъда диктор на стадиона. Сигурен съм, че всеки неаполитанец би искал да е на моето място. Тифозите ме познават, а с играчите си говорим на малко име."

Даниеле наистина е звезда в Неапол. Получава по 400 съобщения на ден в социалните мрежи. Повечето са от запалянковци, които искат да се свържат с определен играч или да се сдобият с автографи.

Той често откликва на молбите и се превръща във всеобщ любимец. Хората му се радват, снимат се с него, обсъждат следващия мач на "Наполи".

Интерес към Белини има и от чужбина, особено след появата на клипа, в който той крещи "ГОН-СА-ЛО!" цели девет пъти.

Незабравим момент за него от сблъсъка с немския "Борусия" Дортмунд в Шампионска лига през 2013 г.:

"Доминирахме до 80-ата минута и поведохме с 2:0, благодарение на Игуаин. След това германците ни притиснаха и върнаха едно попадение, а до края се играеше предимно пред нашата врата. Имаше толкова много напрежение, а публиката беше по-шумна от всякога. Усети, че момчетата се нуждаят от помощ, и им я осигури. Винаги ще помня онази атмосфера!"

Дали Белини няма да преживее още една луда европейска вечер? "Наполи" посреща "Реал" Мадрид в реванш от осминафиналите на Шампионска лига. Испанският гранд спечели първия мач с 3:1, но неаполитанците имат гол на чужд терен и подкрепата на тифозите си, така че всичко е възможно.

Всичко... освен трансфер на Даниеле в друг клуб.

"Не бих предал "Наполи" за нищо на света. Свързват ме с шампиона "Ювентус", но никога няма да отида там. Мразя ги. Само ако "Скуадра адзура" ме потърси, бих се замислил за секунда. Оставам тук, където всъщност е сърцето ми!".

Двубоя "Наполи" - "Реал" Мадрид можете да проследите пряко по bTV Action от 21 ч.